Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
""

Waarschuwingsvlaggen

Van mei tot en met september zijn er lifeguards aanwezig om toezicht te houden. Hierdoor zie je op meerdere plekken langs het Haagse strand verschillende gekleurde vlaggen wapperen. Met deze vlaggen informeren de lifeguards ons over hun aanwezigheid op het strand en over hoe (on)veilig de zee is. Ga je naar het strand? Kijk dan voordat je de zee ingaat welke vlag je ziet en ken de betekenis ervan. Zo weet je als strandbezoeker waar je extra op moet letten.

Betekenis vlaggen op het strand

De onderstaande waarschuwingsvlaggen gebruiken de lifeguards langs het Haagse strand:

Roodgele vlag

Als je de roodgele vlag ziet, dan betekent dit dat er lifeguards op de reddingsposten aanwezig zijn. Zij houden toezicht en letten op de veiligheid van de strandbezoekers.

Gele vlag

Als je de gele vlag ziet, is de zee gevaarlijk. Baden of zwemmen wordt afgeraden. Meestal komt dit doordat er een harde wind of sterke stroming staat. Wees extra voorzichtig als je de zee in gaat en ga niet verder dan tot je knieën. 

Rode vlag

Als je de rode vlag ziet, zijn de zee en weersomstandigheden zeer gevaarlijk. Dit gebeurt bij een (zeer) sterke stroming, hoge golven of bij (dreiging van) onweer. Baden of zwemmen wordt sterk afgeraden, ga niet de zee in.

Oranje windzak

Als je de oranje windzak ziet, staat de wind richting zee (aflandige wind). De windzak betekent dat je wel mag baden en zwemmen, maar dat het gebruik van drijfmiddelen (zoals rubberbootjes, luchtbedjes, zwembanden) niet is toegestaan. Het gevaar bestaat dat je te ver van de kust afdrijft en niet meer terug kan zwemmen.

Waarschuwingsvlag bij strandpost
""

Mui-stroming

Een mui is een sterke stroming richting zee en kan gevaarlijk zijn. Hoe herken je een mui en wat moet je doen om eruit te zwemmen?

Lees meer
""

Strandbewaking

Op verschillende plekken langs het strand staan reddingsposten waar de lifeguards van mei tot en met september aanwezig zijn. Zij letten op jouw veiligheid.

Lees meer
""

Tips voor een veilige stranddag

Genieten van het strand en de zee? Met deze tips maak je er een veilige en leuke dag van. Ga bijvoorbeeld nooit alleen de zee in.

Lees meer
Vond je deze pagina nuttig?
Nee, open formulier om reactie achter te laten