Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
""

Mui-stroming

De zee is altijd in beweging, dat geldt ook voor de bodem onder water. Voor de kust liggen verschillende zandbanken. Tussen deze zandbanken haaks op de kust liggen diepe geulen. Via deze geulen stroomt met eb en vloed het water van en naar de kust. Zo’n mui-stroming kan erg sterk en gevaarlijk zijn en kan je meevoeren in zee. Door zijn kracht is het vrijwel onmogelijk om er tegenin te zwemmen, terug naar het strand. Op deze pagina lees je over hoe je een mui kunt herkennen en hoe je uit een mui weg kan komen.

Informatievideo mui-stroming

Hoe herken je een mui-stroming?

Een mui kun je vanaf het strand herkennen, kijk dus goed naar de zee en de golven voordat je het water in gaat. Maar hoe herken je nu een mui? Hierbij wat tips waar je op kan letten:

  1. Kijk goed naar de golven. Golven slaan aan beide kanten naast een mui om, omdat het op die plekken ondieper is door zandbanken. Een mui herken je doordat er juist géén golven omslaan, het water lijkt daar rustiger terwijl hier juist een gevaarlijke stroming staat.
  2. Muien kunnen enkele tientallen meters breed zijn. Waar een mui is, is het water vlakker en dieper. Links en rechts van de mui zijn zandbanken waar bovenop golven juist wel omslaan; hier is geen stroming richting zee. Hoewel de zee tussen de golven onrustiger lijkt, is dit juist een veiligere plek om het water in te gaan.
  3. Merk je tijdens het zwemmen dat het moeilijk is om terug te zwemmen naar de kant? Mogelijk zwem je dan tegen de stroming in van een mui.
Beeld van water met stroming

Wat doe je als je in een mui-stroming terechtkomt?

Ben je toch in een mui terechtgekomen, dan is het belangrijk om te weten wat je moet doen:

  1. Blijf rustig en zwem niet tegen de stroming in, dit kost je teveel energie.
  2. Laat je een stukje meevoeren met de stroming weg van de kust. Achter de rijen met zandbanken verdwijnt de mui-stroming.
  3. Zwem zodra de stroming afneemt naar links of naar rechts – dus parallel aan de kustlijn – en zwem daarna schuin terug naar de kant.
  4. Zwem met de golven mee terug naar de kant.
  5. Lukt het je niet om terug te zwemmen? Gebaar dan om hulp door met beide armen te zwaaien en trek de aandacht van mensen op het strand.
Mensen onder water
""

Waarschuwingsvlaggen

Met speciale vlaggen laten lifeguards weten of je kan zwemmen in zee en waar je op moet letten. Kijk daarom op het strand welke vlag er hangt en weet wat de vlaggen betekenen.

Lees meer
""

Strandbewaking

Op verschillende plekken langs het strand staan reddingsposten waar de lifeguards van mei tot en met september aanwezig zijn. Zij letten op jouw veiligheid.

Lees meer
""

Tips voor een veilige stranddag

Genieten van het strand en de zee? Met deze tips maak je er een veilige en leuke dag van. Ga bijvoorbeeld nooit alleen de zee in.

Lees meer
Vond je deze pagina nuttig?
Nee, open formulier om reactie achter te laten