Informatie over het coronavirus COVID-19

Hier kun je terecht voor relevante landelijke en regionale informatie rondom het coronavirus COVID-19. Je vindt hier FAQ's, nieuws, de noodverordeningen Haaglanden en handige links. Vragen over het toepassen van de noodverordeningen kun je stellen bij je gemeente:

Veiligheidsregio Haaglanden houdt de ontwikkeling met betrekking tot het coronavirus (COVID-19) nauwlettend in de gaten en volgt de actuele updates en adviezen van het RIVM, de GGD en GHOR.

Meer informatie

 • Vanaf 1 juni kan iedereen met milde klachten zich laten testen op het coronavirus. GGD Haaglanden heeft een testlocatie ingericht om iedereen die woont en/of werkt in regio Haaglanden te kunnen testen. Op deze pagina vindt u actuele informatie over de aanmelding voor een test.

 • Die kun je vinden in de downloads naast deze faq's.

 • Informatie over de verlengde maatregelen in Nederland vind je op de website van de Rijksoverheid. Informatie over wat de gemeente doet vind je op de website van je eigen gemeente. 

 • De noodverordeningen gelden voor de regio Haaglanden. Voor vragen kun je terecht bij je eigen gemeente, of de gemeente waar het noodverordeningspunt van toepassing is. Ook kun je kijken bij de vragen en antwoorden die zijn opgesteld rondom de nieuwe noodverordening van 2 april 2020. 

 • Een noodverordening kan in Nederland door een burgemeester of gezaghebber worden vastgesteld als er sprake is of serieuze vrees bestaat van ernstige wanordelijkheden of van rampen of zware ongevallen. De burgemeester of gezaghebber is dan bevoegd om bevelen te geven die hij ter handhaving van de openbare orde of ter beperking van gevaar nodig acht. Dit betekent dus dat op gemeentelijk niveau de burgemeester en op regionaal niveau de voorzitter van de veiligheidsregio (een van de burgemeesters in de veiligheidsregio) die noodverordening vaststelt. Naast deze faq's kun je de noodverordeningen van de regio Haaglanden met betrekking tot het coronavirus vinden.

 • Een noodverordening maakt het mogelijk om te kunnen handhaven daar waar dat nodig is in geval van een bepaalde omstandigheid. Hierbij kan worden afgeweken van andere dan bij de Grondwet gestelde voorschriften. Naast de faq's op deze webpagina vind je alle noodverordeningen van de regio Haaglanden met betrekking tot het coronavirus.

 • De corona-uitbraak heeft een grote impact op de Nederlandse samenleving. Diverse instanties zijn hulplijnen gestart om die mensen te helpen. Hier een overzicht.

  Het landelijk informatienummer

  Het landelijk informatienummer van de Rijksoverheid voor vragen over het coronavirus is 0800-1351 (gratis). Dit informatienummer is elke dag van 8.00 tot 22.00 uur te bereiken. Voor vragen over ernstige gezondheidsklachten geldt: neem (telefonisch) contact op met de huisarts.

  GGD Haaglanden

  Gezondheidsgerelateerde vragen? GGD Haaglanden heeft een informatienummer via 070-3537240.

  Rode Kruis

  Het Rode Kruis heeft een hulplijn opgezet voor mensen die een luisterend oor nodig hebben of hulpvragen hebben omdat ze in quarantaine of thuisisolatie zitten. Dit nummer is zeven dagen per week van 9.00 tot 21.00 uur bereikbaar op 070-4455 888 (gebruikelijke belkosten).

  De Luisterlijn


  Ook de Luisterlijn is de hele dag bereikbaar voor mensen die zich geconfronteerd voelen door de coronacrisis en hierover willen praten. Dat kan dag en nacht via 0900-0767 (gebruikelijke belkosten).

  ANBO

  Ouderen die graag een praatje willen maken of met specifieke vragen zitten, kunnen zeven dagen per week bellen met ouderenorganisatie ANBO. De medewerkers zijn van 9.00 tot 21.00 uur op 0348-466 666 (gebruikelijke belkosten) bereikbaar voor zowel leden als niet-leden.

  De Kindertelefoon

  Kinderen kunnen net zoals in niet-coronatijden gratis en anoniem bellen met de vrijwilligers van De Kindertelefoon. Dat kan elke dag tussen 11.00 en 21.00 uur via 0800-0432 (gratis).

  Nationaal Ouderenfonds

  Het Nationaal Ouderenfonds vindt dat online contact nu nog belangrijker is en is daarom de Helpdesk Welkom Online gestart. Ouderen kunnen hier vragen stellen over bijvoorbeeld videobellen en sociale media, maar ook over waar de laatste informatie over het coronavirus te vinden is. De helpdesk is op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur te bereiken op 088-344 2000 (gebruikelijke belkosten).

  Ouderen-Infolijn

  Daarnaast heeft ook seniorenorganisatie KBO-PCOB een hulplijn. Deze is van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur te bereiken op 030-3 400 600.

  MIND Korrelatie

  Mensen met psychische en sociale problemen kunnen terecht bij experts van MIND Korrelatie. Zij zijn op werkdagen tussen 9.00 en 22.00 uur bereikbaar via 0900-1450 (gratis). Ook worden doordeweeks via een livestream vragen beantwoord door deskundigen en ervaringsexperts.

  113 Zelfmoordpreventie

  Mensen met zelfmoordgedachten kunnen bellen of chatten met de medewerkers. Hier luistert iemand naar je en denkt iemand met je mee om een stap richting hulp te zetten. De hulplijn is er ook voor naasten die zich zorgen maken om een ander en advies willen vragen. De hulplijn is anoniem bereikbaar via de chat op www.113.nl en via het telefoonnummer 0900-0113. Beide zijn 24/7 geopend.

  Hartstichting

  Hart- en vaatpatiënten kunnen volgens de Hartstichting ernstig ziek worden door het coronavirus en lopen meer kans om eraan te overlijden. Patiënten die die zich zorgen maken of onzeker zijn, kunnen contact opnemen via chat of telefoon. De Hartstichting is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via het telefoonnummer 0900-3000 300 (9.00-13.00 uur) en via de chatknop op de website (8.30-16.30 uur).

  KVK

  Ondernemers die vragen hebben over speciale coronaregelingen kunnen bellen met het KVK Coronaloket. Medewerkers beantwoorden elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur vragen via 0800-2117 (gratis).

  Mantelzorglijn

  MantelzorgNL heeft de meestgestelde vragen al op een rij gezet, maar mantelzorgers die de richtlijnen van de overheid met betrekking tot hun situatie nog onduidelijk vinden, kunnen op werkdagen contact opnemen. Dat kan tussen 9.00 en 18.00 uur op 030-760 60 55 (gebruikelijke belkosten).

  Monuta Uitvaart Hulplijn

  Monuta heeft voor mensen die iemand verloren hebben een hulplijn opgezet. Er zijn namelijk coronamaatregelen over uitvaarten opgesteld en daar zijn veel vragen over. De Uitvaart Hulplijn is de hele week van 9.00 tot 21.00 uur te bereiken via 0800-7236274 (gratis).

 • Je vindt de symptomen en bijhorende richtlijnen op de website van het RIVM

 • Je vindt alle geldende maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

 • In tijden van een crisis als deze trekken brandweer, Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR), politie en gemeenten samen op. Samen doen we er alles aan om zo snel mogelijk terug te keren naar de dagelijkse, normale situatie. De partijen hebben allemaal hun eigen taken en verantwoordelijkheden. De voorzitter van de veiligheidsregio is in deze crisis verantwoordelijk voor de aanpak in onze regio (Haaglanden). De burgemeesters zijn verantwoordelijk voor een goede vertaling van de maatregelen naar de inwoners in zijn/haar gemeente. 

 • Ja, er worden aanvullend door de gemeenten maatregelen getroffen om invulling te geven aan de noodverordening. Om te zien wat die maatregelen zijn, verwijzen we je door naar de website van de gemeente waarin je woont.

 • Ga naar de website van het Rode Kruis.

  Voor uitleg in simpele taal over o.a. het coronavirus is de website steffie.nl in het leven geroepen. 

  Gezondheidsgerelateerde vragen? GGD Haaglanden heeft een informatienummer via 070-3537240.

 • Op deze website van het RIVM kun je de cijfers bekijken van het aantal besmettingen in ons land en andere landen.

  Bekijk deze pagina op de website van GGD Haaglanden voor meer informatie over de besmettingen in onze regio Haaglanden.

 • De Kamer van Koophandel Haaglanden heeft een coronaloket geopend. 

  Informatie over de regelingen voor banen en economie van het kabinet voor ondernemers en zzp-ers vind je hier. 

  Bovenin deze webpagina vind je de links naar de ondernemersloketten per gemeente. 

 • Hiernaast bij de downloads vind je het 'Besluit recreatief nachtverblijf'. Dat gaat over vakantieverblijven per 11 mei 2020. 

 • Tot 2 juni aanstaande geldt dat horecagelegenheden, zowel aan het strand als in het centrum van een gemeenten, gesloten moeten zijn. Verkoop van etenswaren mag alleen wanneer die niet ter plaatse genuttigd worden (zogenoemde take away) en dit mag ook niet op het terras.

  Meer informatie vind je bij downloads in het bestand 'Toelichting horeca strand'. 

 • Bij het heropenen van bedrijven gelden nog steeds de RIVM-richtlijnen. In dit document, opgesteld door de GGD en GHOR Haaglanden, lees je welk advies er wordt gegeven. 

  Heb je na het lezen van dit document nog vragen? Neem dan contact op met het ondernemersloket van de betreffende gemeente.

 • SteffieCorona

  Steffie legt het uit

  Steffie legt op Steffie.nl moeilijke dingen op een makkelijke manier uit. Bijvoorbeeld daten, DigiD, de OV-chipkaart en een bezoek aan de huisarts. Nu vind je hier ook informatie over het coronavirus. Zo wordt de wereld weer iets eenvoudiger!

  Alleen samen krijgen we corona onder controle