Veelgestelde vragen COVID-19

Hier vind je veelgestelde vragen rondom het coronavirus in regio Haaglanden. 

 • Op de website van de Rijksoverheid vind je alle algemene informatie over het coronavirus. Voor meer informatie kun je ook bellen met 0800-1351 (tussen 8:00 uur en 20: 00 uur).

  Op deze website (Haaglandenveilig.nl) vind je informatie over de afspraken die we in de regio Haaglanden hebben.

 • Als je denkt dat je het coronavirus hebt, dan kun je je laten testen. Op de testpagina van de Rijksoverheid vind je alle informatie over het maken van een testafspraak. Ook de GGD Haaglanden heeft hier een aparte pagina voor gemaakt.

 • Iedereen met milde klachten kan zich laten testen op het coronavirus. De GGD heeft diverse testlocaties in de regio Haaglanden ingericht zodat iedereen die hier woont en/of werkt zich kan laten testen. Alle informatie over het testen vind je op de testpagina van GGD Haaglanden.  

 • Je vindt de symptomen en bijhorende richtlijnen op de website van het RIVM

 • Op de website van het Rode Kruis vind je meer informatie voor mensen die vallen onder een kwetsbare doelgroep.

  Voor uitleg in simpele taal over het coronavirus is de website steffie.nl in het leven geroepen. 

  Heb je gezondheidsgerelateerde vragen? Bel dan met het informatienummer van GGD Haaglanden via 070-3537240.

 • Informatie over de verlengde maatregelen in Nederland vind je op de website van de Rijksoverheid. Informatie over wat de gemeente doet vind je op de website van je eigen gemeente. 

 • De corona-uitbraak heeft een grote impact op de Nederlandse samenleving. Diverse instanties zijn hulplijnen gestart om die mensen te helpen. Hier een overzicht.

  Het landelijk informatienummer

  Het landelijk informatienummer van de Rijksoverheid voor vragen over het coronavirus is 0800-1351 (gratis). Dit informatienummer is elke dag van 8.00 tot 22.00 uur te bereiken. Voor vragen over ernstige gezondheidsklachten geldt: neem (telefonisch) contact op met de huisarts.

  GGD Haaglanden

  Gezondheidsgerelateerde vragen? GGD Haaglanden heeft een informatienummer via 070-3537240.

  Rode Kruis

  Het Rode Kruis heeft een hulplijn opgezet voor mensen die een luisterend oor nodig hebben of hulpvragen hebben omdat ze in quarantaine of thuisisolatie zitten. Dit nummer is zeven dagen per week van 9.00 tot 21.00 uur bereikbaar op 070-4455 888 (gebruikelijke belkosten).

  De Luisterlijn

  Ook de Luisterlijn is de hele dag bereikbaar voor mensen die zich geconfronteerd voelen door de coronacrisis en hierover willen praten. Dat kan dag en nacht via 0900-0767 (gebruikelijke belkosten).

  ANBO

  Ouderen die graag een praatje willen maken of met specifieke vragen zitten, kunnen zeven dagen per week bellen met ouderenorganisatie ANBO. De medewerkers zijn van 9.00 tot 21.00 uur op 0348-466 666 (gebruikelijke belkosten) bereikbaar voor zowel leden als niet-leden.

  De Kindertelefoon

  Kinderen kunnen net zoals in niet-coronatijden gratis en anoniem bellen met de vrijwilligers van De Kindertelefoon. Dat kan elke dag tussen 11.00 en 21.00 uur via 0800-0432 (gratis).

  Nationaal Ouderenfonds

  Het Nationaal Ouderenfonds vindt dat online contact nu nog belangrijker is en is daarom de Helpdesk Welkom Online gestart. Ouderen kunnen hier vragen stellen over bijvoorbeeld videobellen en sociale media, maar ook over waar de laatste informatie over het coronavirus te vinden is. De helpdesk is op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur te bereiken op 088-344 2000 (gebruikelijke belkosten).

  Ouderen-Infolijn

  Daarnaast heeft ook seniorenorganisatie KBO-PCOB een hulplijn. Deze is van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur te bereiken op 030-3 400 600.

  MIND Korrelatie

  Mensen met psychische en sociale problemen kunnen terecht bij experts van MIND Korrelatie. Zij zijn op werkdagen tussen 9.00 en 22.00 uur bereikbaar via 0900-1450 (gratis). Ook worden doordeweeks via een livestream vragen beantwoord door deskundigen en ervaringsexperts.

  113 Zelfmoordpreventie

  Mensen met zelfmoordgedachten kunnen bellen of chatten met de medewerkers. Hier luistert iemand naar je en denkt iemand met je mee om een stap richting hulp te zetten. De hulplijn is er ook voor naasten die zich zorgen maken om een ander en advies willen vragen. De hulplijn is anoniem bereikbaar via de chat op www.113.nl en via het telefoonnummer 0900-0113. Beide zijn 24/7 geopend.

  Hartstichting

  Hart- en vaatpatiënten kunnen volgens de Hartstichting ernstig ziek worden door het coronavirus en lopen meer kans om eraan te overlijden. Patiënten die zich zorgen maken of onzeker zijn, kunnen contact opnemen via chat of telefoon. De Hartstichting is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via het telefoonnummer 0900-3000 300 (9.00-13.00 uur) en via de chatknop op de website (8.30-16.30 uur).

  KVK

  Ondernemers die vragen hebben over speciale coronaregelingen kunnen bellen met het KVK Coronaloket. Medewerkers beantwoorden elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur vragen via 0800-2117 (gratis).

  Mantelzorglijn

  MantelzorgNL heeft de meestgestelde vragen al op een rij gezet, maar mantelzorgers die de richtlijnen van de overheid met betrekking tot hun situatie nog onduidelijk vinden, kunnen op werkdagen contact opnemen. Dat kan tussen 9.00 en 18.00 uur op 030-760 60 55 (gebruikelijke belkosten).

  Monuta Uitvaart Hulplijn

  Monuta heeft voor mensen die iemand verloren hebben een hulplijn opgezet. Er zijn namelijk coronamaatregelen over uitvaarten opgesteld en daar zijn veel vragen over. De Uitvaart Hulplijn is de hele week van 9.00 tot 21.00 uur te bereiken via 0800-7236274 (gratis).

  Steunpunt Coronazorgen

  Bij het Steunpunt Coronazorgen vind je informatie over hoe je met je gevoelens en zorgen om kan gaan. Waar nodig krijg je doorverwijzingen voor hulp. Je vindt meer informatie over het steunpunt op de website

 • Je vindt alle geldende maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

 • In tijden van een crisis als deze trekken brandweer, Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR), politie en gemeenten samen op. Samen doen we er alles aan om zo snel mogelijk terug te keren naar de dagelijkse, normale situatie. De partijen hebben allemaal hun eigen taken en verantwoordelijkheden. De voorzitter van de veiligheidsregio is in deze crisis verantwoordelijk voor de aanpak in onze regio (Veiligheidsregio Haaglanden). De burgemeesters zijn verantwoordelijk voor een goede vertaling van de maatregelen naar de inwoners in de eigen gemeente. 

 • Ja, er worden aanvullend door de gemeenten maatregelen getroffen om invulling te geven aan de noodverordening. Om te zien wat die maatregelen zijn, verwijzen we je door naar de website van de gemeente waarin je woont.

 • Het coronavirus, dat leidt tot de ziekte COVID-19, is een heel besmettelijk virus. Je kunt het al bij je dragen als je geen klachten hebt, en daarmee ook verspreiden. Daarom is 1,5 meter afstand en regelmatig je handen wassen met zeep zo belangrijk, als je je daaraan houdt dan is de kans dat je anderen besmet minder groot.

  We nemen deze maatregelen omdat we de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk willen voorkomen. Het is op voorhand niet te zeggen wie weinig klachten krijgt, ernstig ziek wordt of in het ergste geval, overlijdt.

  Ouderen of zieken zijn extra kwetsbaar. Want als zij ziek worden, worden ze vaak ernstiger ziek dan gezonde mensen en moeten ze naar het ziekenhuis. Als de ziekenhuizen vollopen, is er geen ruimte meer voor andere patiënten. Dan ontstaat er een probleem. Daarom is het belangrijk dat we ons allemaal aan de regels blijven houden.

 • Op deze pagina van het RIVM vind je daar meer informatie over. 

 • In dit bericht vind je meer informatie. 

 • Op deze pagina van de Rijksoverheid staat alle informatie die toeristen moeten weten voor hun verblijf in Nederland.

 • Op deze pagina van de Rijksoverheid vind je informatie over welke regels er in het buitenland gelden.

 • Alle zorginstellingen hebben gescheiden ‘behandelpaden’ ingericht. Mensen die besmet zijn met het coronavirus, worden strikt gescheiden van andere patiënten bijvoorbeeld door extra instructie bij binnenkomst.

 • Dat weten we niet precies. Maar wanneer iedereen zich aan de coronaregels houdt, dan is de kans op een nieuwe grote uitbraak het kleinst.

 • Met dit stroomdiagram kun je berekenen hoeveel personen er maximaal tegelijk aanwezig mogen zijn op een doorstroomlocatie.

 • Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie. 

 • Sinds 1 december 2020 is het dragen van een mondkapje verplicht in alle openbare en overdekte ruimten, in het onderwijs, het openbaar vervoer en bij contactberoepen. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie. 

   

 • Op de website van de Rijksoverheid vind je hier meer informatie over. 

 • Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over vaccinatie.