Extreem weer
Hevige regen- of sneeuwval, ijzel, een hittegolf of ijzige kou, zwaar onweer, een zware storm, dichte mist. Vaak zie je het aankomen, maar extreem weer komt ook onverwachts en plaatselijk. De gevolgen zijn soms onvoorspelbaar, maar je kunt je goed voorbereiden. Lees hieronder per onderwerp wat je kunt doen.
Hoe word ik gewaarschuwd?
Het KNMI kondigt extreem weer meestal tijdig aan en maakt gebruik van kleurcodes om waarschuwingen af te geven. Deze vind je ook op teletekstpagina’s 710 en 713. Houd verder regionale omroep Omroep West in de gaten.
Meer informatie
Ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht kunnen zich bij extreem weer minder goed voelen, huidaandoeningen krijgen, uitdrogen of problemen krijgen met hun ademhaling of bloedcirculatie. Ook een hitteberoerte of zelfs overlijden kan het gevolg zijn van extreme hitte.
Hoe kan ik me voorbereiden op extreme hitte?
Houd de weersvoorspellingen in de gaten. Een hittegolf wordt doorgaans voorspeld. Let op de waarschuwingscodes van het KNMI en volg de aanwijzingen op. Het KNMI gebruikt internationale waarschuwingskleuren om de impact van gevaarlijk weer aan te geven.
- Blijf veel binnen en houd de hitte buiten door ramen, zonwering of gordijnen te sluiten.
- Drink voldoende water: 2 liter, verspreid over de dag.
- Span je niet te veel in, vooral niet tussen 12.00 en 16.00 uur.
Kijk ook om naar familie, vrienden of buren die zich minder goed kunnen redden. Heb je zelf een beperking of ben je hulpbehoevend? Vraag of familie, vrienden of buren je willen helpen.
En als ik toch naar buiten moet?
- Mijd dan de zon en draag bedekkende (lichte) kleding, bedek je hoofd en zet een zonnebril op.
- Mijd het strand en ga vooral niet zonnen.
- Denk aan kleine kinderen. Trek ze bedekkende (lichte) kleding aan en een petje. Smeer ze altijd goed in.
Droogte is een combinatie van neerslagtekort én verdamping. Langdurige droogte heeft gevolgen voor de natuur, voor dijken die gevoelig zijn voor de droogte, voor het waterpeil en de waterkwaliteit in sloten, vaarten en kanalen. Ook zijn er ondernemers die afhankelijk zijn van zoet oppervlaktewater.
Het waterschap houdt zich bezig met de waterpeilen, de waterveiligheid en de waterkwaliteit. In het grootste deel van regio Haaglanden is dat: het Hoogheemraadschap van Delfland. In Zoetermeer en Wassenaar is dat: Hoogheemraadschap van Rijnland.
De gevolgen van droogte zijn regionaal erg verschillend. De ligging van regio Haaglanden is gunstig en het Hoogheemraadschap van Delfland kan voldoende zoet water binnenhalen. De voornaamste bron van dat zoete water is het Brielse Meer.
Houd de site van de waterschappen in de gaten als het droog is: www.hhdelfland.nl en www.rijnland.net.
Wat kan ik doen bij langdurige warmte en droogte?
- Leg een eigen watervoorraad aan om de tuin te sproeien, zoals een regenton.
- Besproei je tuin of gewassen alleen als dit echt nodig is en doe dit bij voorkeur ’s avonds.
- Wil je zwemmen? Het waterschap controleert de kwaliteit van het zwemwater in de regio. Bij
droog en warm weer kan er blauwalg in het water voorkomen. Op www.zwemwater.nl staat tussen
mei en oktober op welke zwemwaterlocaties het water goed is. Houd ook honden weg bij water
waarin blauwalg zit.
- Zie je dode dieren in het water? Meld het bij de gemeente of het waterschap. Door de warmte en
de droogte ontstaat botulisme in het water. Raak het dier niet aan, ga daar niet zwemmen en houd
ook je hond uit de buurt.
- Zie je een scheur in een dijk? Meld dit bij het waterschap. Het waterschap controleert de dijken
regelmatig bij warmte en droogte. Als er een dijk afschuift of doorbreekt, dan loopt het gebied er
achter onder water.
Melding doen bij het waterschap?
Hoogheemraadschap van Delfland
Regio: Den Haag, Westland, Delft en Pijnacker-Nootdorp
Voor spoedeisende meldingen 24 uur per dag bereikbaar via: 015 - 260 81 08.
Meer informatie: www.hhdelfland.nl
Hoogheemraadschap van Rijnland
Regio: Zoetermeer en Wassenaar
Voor spoedeisende meldingen 24 uur per dag bereikbaar via: 071 - 306 35 35.
Meer informatie: www.rijnland.net
Door extreme regenval kunnen bepaalde gebieden korte of langere tijd onder water staan. Ongemakkelijk, maar soms ook gevaarlijk als straten blank staan en putdeksels losraken. De stroom kan uitvallen en het water kan huizen, winkelcentra, bedrijventerreinen of landbouwgronden bedreigen. Het kan ook hulpdiensten hinderen en voorzieningen, zoals ziekenhuizen, slecht bereikbaar maken.
Hoe kan ik me voorbereiden op extreme regenval?
- Houd de (lokale) weersvoorspellingen in de gaten. Extreme regenval wordt doorgaans voorspeld. Let op de waarschuwingscodes van het KNMI in de weerberichten en volg de aanwijzingen op.
- Informeer bij je gemeente of waterschap naar mogelijke maatregelen tegen extreme regenval.
- Informeer bij je gemeente of jouw straat of buurt extra kwetsbaar is bij extreme regenval.
- Ga na wat je zelf kunt doen om de gevolgen te beperken. Denk aan minder tegels in de tuin, het plaatsen van een regenton of reparatie van een slecht functionerende waterafvoer. Kijk voor meer mogelijkheden hier.
Kijk ook om naar familie, vrienden of buren die zich minder goed kunnen redden. Heb je zelf een beperking of ben je hulpbehoevend? Vraag of familie, vrienden of buren je willen helpen. Ben je langer weg, zorg dan er iemand in je huis kan of je waarschuwt bij wateroverlast.
Wanneer het extreem regent en er gevaar dreigt:
- Zorg voor je eigen veiligheid
- Ga geen ondergelopen straten op, tenzij het noodzakelijk is om iemand te helpen. Losliggende putdeksels zijn een gevaar. Houd kinderen binnen.
- Rijd niet met je auto door straten of buurten die zijn getroffen. Dat levert gevaar voor jezelf op en het hindert de hulpdiensten.
- Volg de instructies van je gemeente of de overheid en hulpdiensten op.
Mist is gevaarlijk voor weggebruikers. Vooral dichte mist (minder dan 200 meter zicht) en plotseling opduikende mistbanken zijn verraderlijk. In lager gelegen gebieden, zoals polders, en bij open water kan mist vaak dichter en hardnekkiger zijn. Mist kan ook worden veroorzaakt door vuurwerk en vuur.
Hoe kan ik me voorbereiden op mist?
- Houd de (lokale) weersvoorspellingen in de gaten. Mist wordt doorgaans voorspeld. Let op de codes (geel, oranje, rood) in de weerberichten en volg de aanwijzingen op.
- Controleer regelmatig de (mist)verlichting van je auto.
- Ga alleen de weg op als het echt nodig is.
In de mist
- Houd op de weg rekening met de omstandigheden: gebruik de juiste verlichting, matig je snelheid en houd voldoende afstand.
- Luister goed naar de verkeersinformatie.
Onweer is gevaarlijk vanwege bliksem, die kan inslaan. Zeker in het open veld, op het water en in de buurt van hoge bomen. Bij zeer hevige onweersbuien kan het in vijf minuten soms meer dan 500 keer bliksemen. Onweer gaat vaak gepaard met veel wind of zware windstoten en soms hagel.
Hoe kan ik me voorbereiden op (naderend) onweer?
- Houd de (lokale) weersvoorspellingen in de gaten. Onweer wordt doorgaans voorspeld. Let op de codes (geel, oranje, rood) in de weerberichten en volg de aanwijzingen op.
- Blijf binnen en sluit ramen vanwege kans op windstoten en slagregens.
- Voorkom schade aan elektrische apparatuur door aansluitingen los te koppelen.
- Neem geen bad of douche.
Kijk ook om naar familie, vrienden of buren die zich minder goed kunnen redden. Heb je zelf een beperking of ben je hulpbehoevend? Vraag of familie, vrienden of buren je willen helpen.
Let op je tellen!
- Tel het aantal seconden tussen bliksemflits en donder. Zo weet je hoe ver het onweer bij je vandaan is: 1 seconde komt overeen met een afstand van ongeveer 300 meter. Tel je minder dan 10 seconden, dan is het onweer gevaarlijk dichtbij.
En als ik buiten ben tijdens onweer?
- Zoek als het mogelijk is bescherming in een gebouw.
- Blijf uit de buurt van open water.
- Ben je in een open veld, maak je dan zo klein mogelijk. Ga op je hurken zitten, maar nooit op de grond liggen.
- Schuil nooit onder een alleenstaande boom, langs een bosrand of bij een metalen afrastering.
- Ben je met meer mensen, verspreid je dan.
Hagel, vorst en sneeuw kunnen gladheid veroorzaken, die gevaarlijk is voor het wegverkeer. Bij sneeuwval kan bovendien het zicht slecht zijn. Ook het openbaar vervoer kan ontwricht raken, boomtakken kunnen afbreken en soms bezwijken zelfs bomen en hoogspanningskabels.
Hoe kan ik me voorbereiden?
- Houd de (lokale) weersvoorspellingen in de gaten. Sneeuw en ijzel worden doorgaans voorspeld. Let op de codes (geel, oranje, rood) in de weerberichten en volg de aanwijzingen op.
- Blijf zoveel mogelijk binnen en ga alleen op weg als het echt noodzakelijk is.
- Neem vóór de winter al voorzorgsmaatregelen. Zorg dat er in je auto een deken, zaklamp en wat eten en drinken liggen.
- Winterbanden zijn ook veiliger in de winter.
Kijk ook om naar familie, vrienden of buren die zich minder goed kunnen redden. Heb je zelf een beperking of ben je hulpbehoevend? Vraag of familie, vrienden of buren je willen helpen. Houd kleine kinderen zoveel mogelijk binnen. Ze krijgen het snel koud.
En als ik buiten ben?
- Check of en waar de gemeente heeft gestrooid.
- Kleed je, vooral bij extreme kou, warm aan; draag een muts of pet en handschoenen. Blijf in beweging.
- Ga je met de auto weg, luister dan goed naar de verkeersinformatie.
- Maak de stoep voor je huis en je eigen oprit sneeuwvrij en strooi daar strooizout (bij sommige gemeente verkrijgbaar) om gladheid te voorkomen.
Windstoten kunnen het hele jaar voorkomen. ’s Winters ontstaat plotselinge harde wind vooral bij stormachtig weer, in de zomer tijdens (onweers)buien. Het weer aan de kust kan vooral in de zomer snel omslaan. Houd dus altijd de weersvoorspellingen in de gaten.
Zware windstoten (vanaf 75 km/u) kunnen dakpannen van daken blazen en takken van bomen afbreken. Bij zeer zware windstoten (vanaf 100 km/u) komen soms de gevelplaten van gebouwen los, bouwsteigers en hijskranen kunnen omvallen en bomen raken soms ontworteld en vallen om. Ook het wegverkeer ondervindt vaak veel hinder van windstoten. Vooral auto’s met aanhangers of caravans en vrachtwagens kunnen in de problemen raken bij harde wind. Losvliegende voorwerpen kunnen je raken en verkeer en openbaar vervoer ondervinden vaak hinder.
Hoe kan ik me voorbereiden?
- Houd de (lokale) weersvoorspellingen in de gaten. Storm wordt doorgaans voorspeld. Let op de codes (geel, oranje, rood) in de weerberichten en volg de aanwijzingen op.
- Blijf zoveel mogelijk binnen.
- Zorg dat ramen en deuren dicht zijn, vooral waar de wind op staat. Zet luiken goed vast.
- Haal tuinmeubelen of andere losse objecten naar binnen of zet ze goed vast.
- Zet je auto op een veilige plek: uit de wind en uit de buurt van bomen en schuttingen.
Kijk ook om naar familie, vrienden of buren die zich minder goed kunnen redden. Heb je zelf een beperking of ben je hulpbehoevend? Vraag of familie, vrienden of buren je willen helpen.
Buiten in de storm
- Schuil niet onder bomen of bij huizen.
- Zoek beschutting in gebouwen en wacht tot de storm gaat liggen.
- Vermijd met de auto zoveel mogelijk dammen en bruggen en luister naar de verkeersinformatie.
- Blijf uit de buurt van open water.
- Voer tijdens de storm geen (nood)reparaties aan je huis uit.
Wat moet ik doen als er schade ontstaat door windstoten of storm?
Bij hevige regenval en storm krijgt de meldkamer honderden telefoontjes van inwoners die overlast of schade hebben. Situaties die levensbedreigend zijn krijgen voorrang op andere hulpverzoeken. Medewerkers van de meldkamer die telefoontjes aannemen maken een snelle inschatting van het risico en kunnen daardoor niet iedereen volledig en uitgebreid te woord staan. Door drukte kan het langer duren voordat je de meldkamer kunt bereiken.
Acuut gevaar
Is er sprake van acuut gevaar voor mens en dier, bel dan de brandweer via 112.
Voorbeelden acuut gevaar, bel 112:
- Instortingsgevaar
- Losgeraakte dakpannen of gevelplaten
- Boom dreigt over openbare weg te vallen
Geen acuut gevaar, bel gemeente
Is er geen sprake van acuut gevaar, meld het bij de gemeente wanneer het gaat om schade aan de openbare ruimte.
Voorbeelden niet acuut gevaar:
- Omgevallen boom in de berm
- De boom ligt niet op doorgaande weg
Geen acuut gevaar, zelf handelen
Is er geen acuut gevaar en schade aan je woning of bedrijf, onderneem dan zelf actie of bel een gespecialiseerd bedrijf. Eventuele schade kun je verhalen bij je verzekering.
Gerelateerde tips

Denk na over evacueren of schuilen
Het kan zijn dat je bij een noodsituatie onverwacht moet schuilen of zelfs evacueren. Weet jij wat je moet doen?

Afsluiten gas, water en stroom
Binnen of buiten je woning kunnen zich situaties voordoen waarin je gas, water en stroom moet uitschakelen.

Zorg voor een noodpakket
Met een noodpakket ben je goed voorbereid op noodsituaties. Veel spullen heb je vast al in huis.