Uitval gas, water of stroom
We vinden het vanzelfsprekend dat er altijd water uit de kraan komt, dat er stroom is en dat de verwarming het doet. Toch kunnen deze zogenoemde nutsvoorzieningen onverwacht uitvallen. Dat kan voor flinke overlast en problemen zorgen. Bij mensen thuis, in ziekenhuizen of zorginstellingen, bij bedrijven en in het verkeer. Je zit thuis in het donker of in de kou, je hebt geen water om te drinken of geen gas om mee te koken. Het openbare leven kan volledig ontwricht raken: verkeerslichten werken niet, geld- en betaalautomaten weigeren dienst, internet en het mobiele telefoonverkeer liggen plat.
De bedrijven die je voorzien van gas, water en stroom, zijn zo goed mogelijk voorbereid op storingen. Zij proberen de problemen zo snel mogelijk op te lossen. Maar het is ook belangrijk om te weten wat je zelf kan doen om voorbereid te zijn.
Natuurlijk is uitval van nutsvoorzieningen lang niet altijd zelf te voorkomen maar je kunt wel een paar dingen doen om de risico’s te verkleinen:
- Ga niet zomaar zelf graafwerkzaamheden uitvoeren. Er liggen mogelijk kabels of leidingen in je tuin. Schakel altijd een vakman in.
- Neem contact op met de gemeente als je exact wil weten waar leidingen binnen jouw perceel zijn aangelegd.
Meer informatie
Stroomuitval leidt tot problemen. Computers werken niet, er is geen licht, soms werkt de verwarming niet. In de meeste gevallen is een stroomstoring beperkt tot een vrij klein gebied, maar soms is er geen stroom in een groot gebied. Vaak is een stroomuitval snel verholpen, maar het kan soms ook langer duren.
Hoe kan ik me voorbereiden op een stroomstoring?
- Zorg voor een noodpakket.
- Schaf een noodaggregaat aan als je afhankelijk bent van stroom voor je gezondheid, huishouden of bedrijf.
Wat moet ik doen bij stroomuitval?
- Meld de storing bij het gratis Nationaal storingsnummer gas en stroom: 0800 – 9009.
- Sluit deuren en ramen zodat de warmte binnen blijft.
- Laat je koelkast en vriezer zo lang mogelijk dicht en haal stekkers van apparaten uit het stopcontact.
De meeste huishoudens zijn aangesloten op het aardgasnet. Het transport van gas is betrouwbaar, maar door een storing in het netwerk kan de gastoevoer verstoord raken. Hierdoor kan de verwarming uitvallen of kan je niet meer koken.
Hoe kan ik me voorbereiden op een gasstoring?
- Zorg voor een noodpakket. Vul je noodpakket eventueel aan met een elektrische kookplaat en een elektrische of petroleumkachel.
- Zorg dat je weet waar de gashoofdkraan zit in je woning en hoe je gastoevoer afsluit.
- Zorg dat je weet welke apparaten in je huis gas gebruiken en hoe je ze afsluit.
Wat moet ik doen als het gas uitvalt?
- Meld de storing bij het gratis Nationaal storingsnummer gas en stroom: 0800 – 9009.
- Luister bij een langdurige storing naar Omroep West.
- Sluit de gashoofdkraan af en schakel alle apparaten die gas gebruiken uit.
- Werkt de centrale verwarming niet door een gasstoring en is het koud buiten? Houd dan de warmte zoveel mogelijk binnen. Gebruik alleen de kleinste ruimte.
- Kijk of er mensen in je omgeving zijn die hulp nodig hebben.
- Als de storing voorbij is, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan omdat je waakvlammen opnieuw moet aansteken. Controleer gastoestellen zoals fornuis, geiser en cv-ketel. Kijk voor meer informatie hier.
Wat moet ik doen als ik niet thuis was tijdens een gasstoring?
- Kijk of er informatie over de storing in je brievenbus ligt.
- Doe in geen geval het licht aan en zet geen schakelaars om als je je woning betreedt.
- Gebruik geen open vuur en rook niet.
- Controleer of je een gaslucht ruikt.
Ruik je gas, verlaat dan direct de woning en zet de deur open voor ventilatie. Bel 112.
Drinkwater in Nederland is schoon, veilig en betrouwbaar. We hoeven er alleen de kraan maar voor open te draaien. Het kan voorkomen dat drinkwater vanwege een groot lek in de waterleiding tijdelijk niet beschikbaar is of dat er sprake is van lage druk. Soms kan er een kookadvies van kracht zijn: bijvoorbeeld na werkzaamheden aan de waterleiding of als er bij een leidingbreuk vuil in het net is gekomen. Je ontvangt dan altijd een melding. Heb je even geen drinkwater? Kijk dan op de site van jouw drinkwaterleverancier voor meer informatie. In Haaglanden zijn Dunea en Evides Waterbedrijf de drinkwaterbedrijven.
Hoe kan ik me voorbereiden op uitval van drinkwater?
- Zorg dat je voldoende drinkwater in je noodpakket hebt zitten. Reken vier liter water per persoon per dag. Dit is genoeg om te drinken en te koken. Duurt de storing langer dan 24 uur, dan levert het drinkwaterbedrijf nooddrinkwater op de door gemeenten aangewezen distributiepunten. Zorg daarom ook voor een aantal lege schone flessen en een jerrycan, zo kun je ook water halen om je te wassen en bijvoorbeeld het toilet door te spoelen.
- Woon je in hoogbouw? Houd er dan rekening mee dat water omhoog wordt gepompt met een hydrofoor. Deze kan zijn uitgevallen nadat de watertoevoer of stroom is onderbroken of als sprake is geweest van lage druk. De beheerder (bijvoorbeeld woningbouwvereniging of VVE) van het gebouw kan de hydrofoor resetten. Zorg dat je weet hoe je jouw gebouwbeheerder kan bereiken.
Wat is een kookadvies?
Het drinkwaterbedrijf geeft een kookadvies wanneer het de drinkwaterkwaliteit niet volledig kan garanderen. Bijvoorbeeld wanneer er door lekkage of geplande werkzaamheden een leiding open is geweest, zonder dat er een krachtige straal water uitkwam. Omdat er dan een kleine kans bestaat dat er vuil in de leiding is gekomen, onderzoekt het drinkwaterbedrijf de kwaliteit van het water. In bepaalde gevallen wordt dan uit voorzorg een kookadvies afgegeven, totdat de resultaten van het onderzoek bekend zijn en we hebben vastgesteld dat het water aan de eisen voldoet.
Een kookadvies is het advies om het water dat je nodig hebt voor consumptie (drinken, koffie zetten, koken) vóór gebruik 3 minuten te koken. Gebruik hiervoor een pan en geen traditionele waterkoker*. Een waterkoker kookt het water namelijk niet lang genoeg. Na 3 minuten zijn alle eventueel aanwezige schadelijke bacteriën en virussen zeker gedood en kan het water veilig worden gedronken.
Kijk voor meer informatie op de site van uw drinkwaterleverancier. In Haaglanden is dat Dunea of Evides Waterbedrijf. Als er voor u een kookadvies geldt, ontvangt u bericht van de drinkwaterleverancier in de brievenbus. Soms worden ook andere kanalen ingezet, zoals de website en Twitter.
*Een zogeheten ‘heetwaterkraan’ of ‘kokendwaterkraan’ kookt het water wel lang genoeg.
Gerelateerde tips

Denk na over evacueren of schuilen
Het kan zijn dat je bij een noodsituatie onverwacht moet schuilen of zelfs evacueren. Weet jij wat je moet doen?

Afsluiten gas, water en stroom
Binnen of buiten je woning kunnen zich situaties voordoen waarin je gas, water en stroom moet uitschakelen.

Zorg voor een noodpakket
Met een noodpakket ben je goed voorbereid op noodsituaties. Veel spullen heb je vast al in huis.