Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
""

Afsluiten gas, water en stroom

Elektriciteit

Verkeerd gebruik van elektrische apparaten kan brand en elektrocutie veroorzaken. Zorg ervoor dat je weet waar je op moet letten bij de aanschaf en het gebruik van een elektrisch apparaat. Wil je meer informatie, klik dan hier. Hier lees je ook hoe je doorgeslagen stoppen (bijvoorbeeld door overbelasting of kortsluiting) voorkomt.

Gas

Ruik je een gaslucht in huis? Dan kan er sprake zijn van een gaslek. Check het gasfornuis en andere op gas werkende apparaten. Kijk hier voor meer informatie.

Water

Heb je een waterstoring? Kijk dan op de site van jouw drinkwaterleverancier voor meer informatie. In Haaglanden is dat Dunea of Evides.

Een lopende kraan

Ventilatie

Bij een brand in de buurt met veel rook, adviseren hulpdiensten om ramen en deuren te sluiten en de (mechanische) ventilatie af te sluiten. Dit voorkomt dat ongezonde stoffen je huis binnendringen.

Komen er in je omgeving andere gevaarlijke stoffen vrij? Sluit dan ook alle ramen, deuren en ventilatieroosters. Schakel de mechanische ventilatie uit. Dit is het systeem dat de binnenlucht met een ventilator continu naar buiten afvoert. Vaak zit de stekker in de meterkast of dichtbij de verwarmingsketel. Sluit ook de ontluchtingskanalen af, zoals ventilatieroosters in de wc en douche. Vergeet de afzuigkap niet. Zit je in de auto vast in het verkeer, schakel dan ook de motor en ventilatie uit.

Brandweer aan het blussen

Tips

  • Controleer de houdbaarheidsdatum van water en voedsel. Kies daarvoor een makkelijk te onthouden moment, bijvoorbeeld de dag dat je ook de batterijen van je rookmelder en/of koolmonoxidemelder vernieuwt.
  • Leg het noodpakket in een waterdichte rugzak op een goed vindbare plek, zodat je die ook makkelijk kan meenemen als je plotseling moet evacueren.
  • Een noodpakket is voor iedereen verschillend. Misschien slik jij bepaalde medicijnen of heb je allergieën? Denk hier vooraf over na.
Blik met eten en houdbaarheidsdatum
Vond je deze pagina nuttig?
Nee, open formulier om reactie achter te laten