Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Veld vol met zonnepanelen

Thuisbatterij

Thuisbatterij

Met een thuisbatterij of thuisaccu kun je te veel opgewekte zonnestroom opslaan om op een later moment te gebruiken. Zo'n accu hang je aan de muur. Of hij krijgt een vaste plek in bijvoorbeeld een kelder, carport of schuur. Het formaat is vaak vergelijkbaar met een cv-ketel. Het gewicht ook, maar veel zwaarder kan ook. 

Wat kun je zelf doen om brand met een thuisaccu te voorkomen? 

Je kunt een aantal maatregelen treffen rondom het installeren, plaatsen en onderhouden van je thuisbatterij of -accu. Zie onderstaand de tips. 

Checklist met tips voor thuisaccu's om brand te voorkomen

Schade door brand, water of aanrijden?

Heeft jouw thuisbatterij- of accu schade opgelopen door bijvoorbeeld brand of door het binnendringen van water? Of ben je misschien tegenaan gereden met je auto of hard tegenaan geklapt met een deur? Dan is het belangrijk om te laten controleren of jouw apparaat nog (brand)veilig is. 

  • Schakel het apparaat uit volgens de juiste afsluitprocedure.
  • Indien deze procedure niet voorhanden is kan de hoofdschakelaar uitgeschakeld worden.
  • Neem contact op met de fabrikant en/ of installateur om de thuisaccu te inspecteren of los te koppelen.

Wat te doen bij brand in een thuisaccu?

Je hoopt en verwacht nooit een brand in je thuisbatterij of -accu mee te maken. Maar stel dat er toch brand uitbreekt, weet jij dan wat je moet doen? Zorg in ieder geval voor een goed vluchtplan die je met alle bewoners van het pand bespreekt. Daarnaast nog een aantal tips: 

  • Betreed de ruimte waar de thuisaccu staat niet en ontruim het gebouw.
  • Bel 112 en vermeld dat er brand is in de ruimte waar de thuisaccu aanwezig is.
  • Zorg dat niemand het gebouw binnengaat, behalve de hulpdiensten.
  • Bent u blootgesteld aan gemorste vloeistof uit de thuisaccu, rondvliegend puin, rook, dampen of vlammen? Zoek dan direct medische hulp.
""

Zonnepanelen

Op steeds meer daken van huizen en gebouwen worden zonnepanelen geïnstalleerd. Een zonnepaneel zet licht om in elektriciteit. Dit is een duurzame manier om energie op te wekken. Het is belangrijk om stil te staan bij de risico’s die zonnepanelen met zich mee kunnen brengen, bijvoorbeeld op het gebied van brandveiligheid.

Lees meer
Vinklijst campagne Veilig huis Vinkie van Brandweer Nederland

Veilig huis Vinkie - Brandweer Nederland

Brandweer Nederland heeft, met medewerking van Holland Solar, Techniek Nederland en het Verbond van Verzekeraars, het ‘Veilig huis Vinkie’ in het leven geroepen. Op de website www.veilighuisvinkie.nl staan tips en afvinklijsten voor het vinden van een gecertificeerde installateur en voor onderhoud van je zonnepanelen.

Lees meer
""

Lithium-ion batterijen

Elektrische fietsen, smartphones, tablets, laptops en hoverboards... Stuk voor stuk bevatten ze oplaadbare lithium-ion-batterijen of -accu’s (ook wel li-ion-batterijen genoemd). Deze batterijen zijn lichtgewicht en er kan enorm veel energie in opgeslagen worden. Toch zijn er ook zorgen over dit soort batterijen. 

Lees meer
Vond je deze pagina nuttig?
Nee, open formulier om reactie achter te laten