Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
""

Lithium-ion batterijen

Lithium-ion batterijen

Elektrische fietsen, smartphones, tablets, laptops en hoverboards... Stuk voor stuk bevatten ze oplaadbare lithium-ion-batterijen of -accu’s (ook wel li-ion-batterijen genoemd). Deze batterijen zijn lichtgewicht en er kan enorm veel energie in opgeslagen worden. Toch zijn er ook zorgen over dit soort batterijen. Ze kunnen namelijk oververhit raken en in brand vliegen of zelfs ontploffen. Dat gebeurt vaak tijdens het opladen. Bijvoorbeeld door het gebruik van niet-originele laders, het overladen van de batterij of door beschadigingen.

 

Wat kun je zelf doen om lithium-ion brand te voorkomen?

Zorg ervoor dat apparaten, batterijen en opladers goed hun warmte kwijt kunnen. Bedek opladers en batterijen niet en leg deze niet onder je kussen. Kijk ook kritisch naar het hoesje van je telefoon: kan je mobiel hierin de warmte nog goed kwijt? Volg ook de tips hieronder op, om zo de kans op een brand met een lithium-ion-batterij te verkleinen. Ga voor meer informatie naar www.iklaadacuraat.nl.

Herken gevaarlijke situaties met je apparaten

Naast de bovengenoemde tips, is er een aantal signalen waaraan je problemen met je lithium-ion-batterij of -accu kunt herkennen:

  • Vervorming van de batterij
  • lekkende vloeistof;
  • (overmatige) hitte;
  • sterke geur;
  • rook;
  • vonken.

Zie, voel of ruik je dit? Stop dan direct met het gebruik van je apparaat en haal het los van de oplader. Als je het apparaat nog veilig kunt aanraken, breng het dan naar buiten en houd het uit de buurt van brandbaar materiaal. Als er heftige rookontwikkeling of brand ontstaat, bel dan 112.

Afgebrand apparaat met een lithium-ion batterij

Brand met een lithium-ion-batterij of -accu

Bij een brand in zo’n li-ion-batterij komt schadelijke rook vrij. Deze is afkomstig uit de batterij zelf, de gebruikte kunststoffen van het product of uit andere componenten. Blijf uit de rook en verlaat de ruimte. Heb je de rook wel ingeademd? Laat je dan controleren door ambulancepersoneel. Houd je langdurige klachten over of krijg je op een later moment ademhalingsklachten? Neem dan contact op met de huisarts.

Zodra de brandweer ter plaatse is, maakt deze een inschatting van wat er moet gebeuren. Zo kan het zijn dat de accu of batterij wordt ondergedompeld in een bak water. Op deze manier kan deze voldoende afkoelen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het (laten) afvoeren van de batterij of -accu. De brandweer ter plaatse kan jou hier advies over geven.

Elektrische fiets
Batterij die in brand is gevlogen

Informatie op www.brandweer.nl

Op www.brandweer.nl staat meer informatie over het juist en veilig opladen van opladers, batterijen en accu's. Ook vind je er wat je kunt doen als het toch mis gaat. 

Lees meer
Infographic van Brandweer NL met tips om veilig op te laden

10 tips om veilig op te laden

Wist je dat er in een gemiddeld huishouden zo’n 113 batterijen en accu’s liggen? Op deze infographic staan 10 tips om veilig met batterijen en accu’s in oplaadbare apparaten om te gaan.

Bekijk de infographic
Logo van het initiatief Ik Laad Accuraat

Ik Laad Accuraat

BOVAG, RAI vereniging en Brandweer NL werkten samen aan het initiatief www.iklaadaccuraat.nl. Je vindt hier praktische, eenvoudig uitvoerbare tips en je krijgt inzicht in mogelijke risico’s.

Lees meer
Vond je deze pagina nuttig?
Nee, open formulier om reactie achter te laten