Zonnepanelen
Op steeds meer daken van huizen en gebouwen worden zonnepanelen geïnstalleerd. Een zonnepaneel zet licht om in elektriciteit. Dit is een duurzame manier om energie op te wekken. Het is belangrijk om stil te staan bij de risico’s die zonnepanelen met zich mee kunnen brengen, bijvoorbeeld op het gebied van brandveiligheid.

Brandveiligheid en zonnepanelen
Externe factoren kunnen van invloed zijn op de (brand)veiligheid van de zonnepaneleninstallatie. Denk aan weersomstandigheden zoals bliksem of storm, maar ook de manier waarop de panelen worden geïnstalleerd is van invloed. Gebeurt dit niet goed? Dan kan er sneller brand ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van kabels en stekkers die niet goed bij elkaar passen. Een goede installatie kan een hoop ellende voorkomen.
Brandveiligheid van zonnepanelen vergroten
Je kunt zelf al het een en ander doen om gevaarlijke situaties met zonnepanelen te voorkomen. We hebben een aantal belangrijke tips voor jou op een rijtje gezet:
Om gevaarlijke situaties en lagere opbrengsten te voorkomen moet je zonnepanelen door een vakkundig installateur laten plaatsen. Vraag bij de verkopende partij door naar de expertise en ervaring van de specifieke installateur die bij jou aan huis komt, niet alleen van het bedrijf als geheel.
- InstallQ
Kies voor een installatiebedrijf dat erkend is door InstallQ. Dat is een onafhankelijke stichting die kwaliteitsregelingen voor installatiebedrijven beheert en erkenningen verleent. Via echteinstallateur.nl vind je een erkende zonnepaneleninstallateur in jouw omgeving.
- Keurmerk Zonnekeur
Het keurmerk Zonnekeur geeft enig houvast bij het kiezen van een installatiebedrijf. Maar het biedt helaas onvoldoende garantie dat elke individuele installateur van dat bedrijf een deskundig en ervaren zonne-energie-installateur is. We raden daarom aan om voor een leverancier te kiezen die een lange (bijvoorbeeld 5 of 10 jaar) installatiegarantie biedt.
- Een omvormer van zonnepanelen wordt behoorlijk heet. Zorg er dus voor dat de omvormer geen contact maakt met andere materialen.
- Ventileer de ruimte waar de omvormer hangt en houdt deze schoon.
- Voorzie de ruimte waar de omvormer hangt van een rookmelder.
- Zorg dat de installatie wordt geplaatst op een niet-brandbare ondergrond.
Ga verstandig om met het systeem van zonnepanelen:
- Vogels kunnen onder zonnepanelen gaan nestelen. Deze nesteling kan voor schade zorgen, die mogelijk brand kan veroorzaken. Het advies is om rondom zonnepanelen een vogelwering aan te brengen die nestelen voorkomt of de installatie regelmatig te controleren op aanwezigheid van vogelnestjes.
- Heb je het vermoeden dat een zonnepaneel beschadigd is door een storm of hagelbui? Laat dit dan door een vakman controleren.
- Houd je opbrengsten in de gaten. Zie je een onverklaarbare uitschieter? Trek dan aan de bel.
- Houd de ruimte rondom de omvormer vrij voor ventilatie. Een omvormer moet, net als andere elektrische apparaten, haar warmte kwijt.

Wat te doen bij brand bij zonnepanelen?
Je hoopt en verwacht nooit een brand in je zonnepanelen mee te maken. Maar stel dat er toch brand uitbreekt, weet jij dan wat je moet doen? Zorg in ieder geval voor een goed vluchtplan die je met alle bewoners van het pand bespreekt.
- Blijf rustig.
- Waarschuw de andere bewoners van het pand.
- Vlucht via de afgesproken veilige route naar buiten.
- Sluit de deur steeds achter je waar mogelijk.
- Bel 112. Geef aan de meldkamercentralist door dat je vermoedt dat het om een brand in de zonnepanelen gaat. Geef de brandweer die ter plaatse is informatie over jouw installatie.
Veilig huis Vinkie - Brandweer Nederland
Brandweer Nederland heeft, met medewerking van Holland Solar, Techniek Nederland en het Verbond van Verzekeraars, het ‘Veilig huis Vinkie’ in het leven geroepen. Op de website www.veilighuisvinkie.nl staan tips en afvinklijsten voor het vinden van een gecertificeerde installateur en voor onderhoud van je zonnepanelen.
Checklist 'Veilig plaatsen'
De keuze voor een goede installateur is het halve werk. Als je de tips uit deze checklist afvinkt, weet je dat het goed komt met het veilig plaatsen van jouw zonnepanelen.
Checklist 'onderhoud je panelen'
Wil jij het meest uit je zonnepanelen halen? Zorg dan dat je ze maandelijks controleert. Geen zorgen, het is een fluitje van een cent. Klik voor meer informatie op 'lees meer'.