Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Zonnepaneel wordt geinstalleerd op woning

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Op steeds meer daken van huizen en gebouwen worden zonnepanelen geïnstalleerd. Een zonnepaneel zet licht om in elektriciteit. Dit is een duurzame manier om energie op te wekken. Het is belangrijk om stil te staan bij de risico’s die zonnepanelen met zich mee kunnen brengen, bijvoorbeeld op het gebied van brandveiligheid.

Veld met zonnepanelen

Brandveiligheid en zonnepanelen

Externe factoren kunnen van invloed zijn op de (brand)veiligheid van de zonnepaneleninstallatie. Denk aan weersomstandigheden zoals bliksem of storm, maar ook de manier waarop de panelen worden geïnstalleerd is van invloed. Gebeurt dit niet goed? Dan kan er sneller brand ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van kabels en stekkers die niet goed bij elkaar passen. Een goede installatie kan een hoop ellende voorkomen.

Brandveiligheid van zonnepanelen vergroten

Je kunt zelf al het een en ander doen om gevaarlijke situaties met zonnepanelen te voorkomen. We hebben een aantal belangrijke tips voor jou op een rijtje gezet:

Zonnepaneel

Wat te doen bij brand bij zonnepanelen?

Je hoopt en verwacht nooit een brand in je zonnepanelen mee te maken. Maar stel dat er toch brand uitbreekt, weet jij dan wat je moet doen? Zorg in ieder geval voor een goed vluchtplan die je met alle bewoners van het pand bespreekt.

  • Blijf rustig.
  • Waarschuw de andere bewoners van het pand.
  • Vlucht via de afgesproken veilige route naar buiten.
  • Sluit de deur steeds achter je waar mogelijk.
  • Bel 112. Geef aan de meldkamercentralist door dat je vermoedt dat het om een brand in de zonnepanelen gaat. Geef de brandweer die ter plaatse is informatie over jouw installatie.
Vinklijst campagne Veilig huis Vinkie van Brandweer Nederland

Veilig huis Vinkie - Brandweer Nederland

Brandweer Nederland heeft, met medewerking van Holland Solar, Techniek Nederland en het Verbond van Verzekeraars, het ‘Veilig huis Vinkie’ in het leven geroepen. Op de website www.veilighuisvinkie.nl staan tips en afvinklijsten voor het vinden van een gecertificeerde installateur en voor onderhoud van je zonnepanelen.

Lees meer
Foto zonnepaneel met verwijzing naar een checklist over veilig plaatsen

Checklist 'Veilig plaatsen'

De keuze voor een goede installateur is het halve werk. Als je de tips uit deze checklist afvinkt, weet je dat het goed komt met het veilig plaatsen van jouw zonnepanelen.

Lees meer
Foto van onderhoud aan zonnepanelen

Checklist 'onderhoud je panelen'

Wil jij het meest uit je zonnepanelen halen? Zorg dan dat je ze maandelijks controleert. Geen zorgen, het is een fluitje van een cent. Klik voor meer informatie op 'lees meer'. 

Lees meer
Vond je deze pagina nuttig?
Review