Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Elektrische auto met laadsnoer in beeld die is afgebrand

Elektrische auto's, oplaadsnoeren en laadpalen

Elektrische auto's, oplaadsnoeren en laadpalen

Er rijden steeds meer elektrische en hybride auto’s op de weg. Een goede ontwikkeling, omdat je met deze auto’s milieuvriendelijker rijdt. Deze auto’s brengen echter specifieke risico’s en gevaren met zich mee, die net weer anders zijn dan bij brandstofauto’s.

Brand in elektrische en hybride auto’s

Elektrische en hybride auto’s hebben veel elektronica en accu’s aan boord. Wanneer je de auto intensief gebruikt of oplaadt, wordt er veel hitte geproduceerd. In principe kunnen deze auto’s daar goed tegen, ze zijn er immers op ontworpen. Maar wanneer er een onderdeel van de auto kapot is, kan er sneller brand ontstaan.

Brand in een elektrische of hybride auto is niet anders dan een normale autobrand, behalve als de accu bij de brand betrokken is. Er kan zich dan in de accu een kettingreactie voordoen die erg lastig te blussen is en er soms zelfs voor zorgt dat de brand na verloop van tijd weer oplaait. Omdat de accu’s meestal diep ingebouwd zitten in de auto’s zijn ze erg lastig, of helemaal niet bereikbaar. Daardoor is het nodig om de auto in zijn geheel onder te dompelen in een grote dompelbak met water om zo de kettingreactie, en daarmee de brand, te kunnen stoppen. De auto is hierna niet meer bruikbaar.

Hoe zorg ik voor (brand)veilig gebruik van mijn elektrische of hybride auto?

Met de volgende tips kun jij ervoor zorgen dat je het risico dat er wat misgaat, zo klein mogelijk maakt:

  • Kies een geschikt en veilig oplaadsnoer, die voldoet aan de IEC 62893-standaard. Het originele snoer wat bij de auto hoort voldoet hieraan.
  • Ga je een laadkabel kopen? Koop dan bij voorkeur een originele kabel bij de dealer.
  • Zorg goed voor het snoer van de oplader: check regelmatig op scheuren of een knik. Is dit aanwezig? Schaf dan een nieuwe aan.
  • Trek, net als bij iedere andere stekker, aan de stekker om los te koppelen, niet aan het snoer. Aan het snoer trekken is niet goed voor de verbinding tussen het snoer en de stekker.
  • Heb je een laadpaal aan huis of laat je er binnenkort een plaatsen? Zorg er dan voor dat een deskundig persoon de aanleg, het beheer en het onderhoud verzorgt.
Elektrische auto wordt opgeladen

Elektrische en hybride auto’s in (ondergrondse) parkeergarages

Elektrische en hybride auto’s mogen overal geparkeerd worden, ook in parkeergarages. Bijna alle Nederlandse parkeergarages zijn daarnaast voorzien van speciale parkeerplaatsen met laadpalen. Hier mogen alleen elektrische en hybride auto’s parkeren.

Heb je de keuze? Zet je auto dan het liefst zo dicht mogelijk bij een in- of uitgang. Deze locaties zijn voor de brandweer het gemakkelijkste te bereiken en brand in elektrische- en hybride auto’s neemt over het algemeen gezien nu eenmaal meer risico’s met zich mee. Niet per sé omdat de kans op brand in zo’n voertuig groter is, juist vanwege de combinatie met het opladen van de auto. 

  

""

Onderzoek naar brandveiligheid van parkeergarages

Instituut Fysieke Veiligheid onderzocht de brandveiligheid van parkeergarages met elektrisch aangedreven voertuigen. Lees het onderzoek en krijg inzicht in de risico's, gevolgen en de te nemen maatregelen.

Lees meer
Infographic voor Verenigingen van Eigenaren

Infographic VvE's en exploitanten

Er is, speciaal voor VvE's en exploitanten, een infographic ontwikkeld met tips over veilig parkeren en en laden van elektrische- en hybride voertuigen in parkeergarages.

Lees meer
Logo van VvE laden

VvE laden

Ben je lid van een VvE en wil je elektrisch gaan rijden? Of ben je gevraagd na te denken over de realisatie van laadinfrastructuur op het terrein of in de garage van de VvE? 

Lees meer
Vond je deze pagina nuttig?
Nee, open formulier om reactie achter te laten