Waarom het belangrijk is je te laten testen bij klachten

De afgelopen week (week 45) zijn er in onze regio 2.635 mensen positief getest op het coronavirus. Dit is een afname ten opzichte van de week ervoor (3.368). De afname is vooral te zien in de gemeenten Den Haag, Pijnacker-Nootdorp en Wassenaar. Er is sprake van een lichte stijging in de gemeenten Westland, Zoetermeer en Delft. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is gedaald van 77 naar 44. Dat is positief nieuws. Wel is het aantal mensen dat zich laat testen afgenomen. Waarom is het zo belangrijk om je te laten testen? Wanneer laat je je testen? En wat moet je daarna doen? Vragen die veel mensen hebben en die we hier uitlichten.  

Besmettingscijfers nemen af, aantal mensen dat zich laat testen ook

We zien niet alleen dat het aantal besmettingen met COVID-19 afneemt. We zien ook dat het aantal mensen dat zich laat testen afneemt. Twee weken geleden moest je nog een of twee dagen wachten voor je kon worden ingepland voor een test. Het kan dat mensen daardoor denken: ik bel niet want dan moet ik lang wachten. Je laten testen gaat nu een stuk sneller, meestal kun je dezelfde dag al terecht. 

Laten testen wordt steeds makkelijker

GGD Haaglanden heeft steeds meer testlocaties en ze worden vaak groter. Denk hierbij aan een nieuwe testlocatie bij AEGON in Den Haag Mariahoeve. Of aan de XL-locatie in de Broodfabriek in Rijswijk. Ook zijn er kleinere locaties geopend in Den Haag: in het Laakkwartier (bij HVV Laakkwartier) en in Loosduinen. Hier staan mobiele testbussen. Daarnaast zijn de locaties in Delft, Naaldwijk, Zoetermeer, Den Haag Bronovo, Den Haag Centrum en Nootdorp nog steeds open.  

Laten testen is belangrijk, daarna thuisblijven ook!

Het is heel erg belangrijk om je te laten testen als je milde klachten hebt die passen bij COVID-19. Het gaat hier om een of meer klachten als een snotneus, hoesten, keelpijn, plotseling niets meer kunnen ruiken of proeven en koorts (verhoging vanaf 38 graden). Je kunt dan een afspraak maken om je te laten testen op COVID-19.  

Heb je de app coronamelder en krijg je een melding dat je in contact bent geweest met een besmette persoon, blijf ook dan thuis.  

Als je besmet bent, blijf je thuis

Als je besmet bent met COVID-19 kun je ook andere mensen besmetten. Daarom is het zo belangrijk om je te laten testen. Want anderen besmetten, dat willen we nu allemaal graag voorkomen. Als je besmet bent met COVID-19 moet je je aan de quarantaineregels houden wat in ieder geval betekent dat je THUIS blijft! Zo wordt de kans op besmetting van anderen het kleinst, worden minder mensen ziek en hoeven minder mensen naar het ziekenhuis en komen minder mensen te overlijden. Als er minder mensen in het ziekenhuis liggen, dan kun je ook weer voor andere medische behandelingen worden verzorgd. En daar doen we het allemaal voor.