Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
""

Strandbewaking

Strandbewaking

Het Haagse strand is maar liefst 11 kilometer lang en beschikt over populaire badplaatsen zoals Kijkduin en Scheveningen. Op verschillende plekken langs het strand staan reddingsposten waar de lifeguards van mei tot en met september aanwezig zijn. Op deze pagina vind je informatie over wat de lifeguards doen en wanneer zij op het strand aanwezig zijn, waar de reddingsposten staan, wat het Surf Rescue Team doet en met wie we samenwerken op het strand.

Wat doen lifeguards?

In Haaglanden zijn meer dan honderd vrijwillige lifeguards werkzaam bij de Haagse Vrijwillige ReddingsBrigade (HVRB). De lifeguards van de HVRB werken samen met de lifeguards van Veiligheidsregio Haaglanden (VRH). Je herkent de lifeguards aan hun roodgele kleding en zij houden zich voornamelijk bezig met:

  • voorkomen van verdrinking;
  • verlenen van eerste hulp bij ongelukken (EHBO) en reanimatie;
  • terugvinden van zoekgeraakte kinderen.

Locaties reddingsposten

De lifeguards bewaken het strand vanuit vier reddingsposten, verdeeld over het Haagse strand:
(Volgorde van boven naar beneden: Van Kijkduin naar Scheveningen)

  • Reddingsost Kop Kijkduin, Deltaplein
  • Reddingspost Duindorp, Duivelandsestraat
  • Reddingspost Seinpostduin, Keizerstraat
  • Reddingspost Scheveningse Boulevard, Zwarte Pad

Elke reddingspost beschikt over een reddingsboot, waterscooter, jeep en communicatieapparatuur. Met deze middelen, maar ook te voet, surveilleren de lifeguards langs het strand. De reddingsposten en de vaar- en voertuigen kun je herkennen aan de oranje kleur.

Wanneer zijn de lifeguards aanwezig?

De lifeguards zijn van begin mei tot en met eind september op het strand aanwezig. In deze periode zijn de reddingsposten doordeweeks en in het weekend standaard geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

Wat is het Surf Rescue Team?

Brandweer Haaglanden heeft een eigen Surf Rescue Team (SRT) op kazerne Scheveningen. Het SRT heeft speciaal opgeleide mensen en materieel dat geschikt is voor hulpverlening op het strand en in zee. In de zomer bieden zij ondersteuning aan de lifeguards, maar zij treden ook op buiten de tijden dat de lifeguards op het strand aanwezig zijn. Het SRT is namelijk dag en nacht, het gehele jaar door inzetbaar.

Samenwerkingspartners

Onze lifeguards werken samen met buurtreddingsbrigades Monster en ’s-Gravenzande, politie, ambulancedienst, KNRM, SRT en Rode Kruis-strandpost.

""

Waarschuwingsvlaggen

Met speciale vlaggen laten lifeguards weten of je kan zwemmen in zee en waar je op moet letten. Kijk daarom op het strand welke vlag er hangt en weet wat de vlaggen betekenen.

Lees meer
""

Mui-stroming

Een mui is een sterke stroming richting zee en kan gevaarlijk zijn. Hoe herken je een mui en wat moet je doen om eruit te zwemmen?

Lees meer
""

Tips voor een veilige stranddag

Genieten van het strand en de zee? Met deze tips maak je er een veilige en leuke dag van. Ga bijvoorbeeld nooit alleen de zee in.

Lees meer
Vond je deze pagina nuttig?
Nee, open formulier om reactie achter te laten