Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
""

Stralingsincident Icoon voor stralingsincident: propellor Stralingsincident

De kans op een stralingsincident waarbij radioactieve straling vrij kan komen bij nucleaire installaties is klein. Die zijn zeer veilig en voldoen aan steeds strengere internationale eisen. De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) ziet hier in Nederland op toe. De processen in een kerncentrale worden dag en nacht bewaakt, zodat in geval van een storing direct wordt ingegrepen. Verschillende veiligheidssystemen in de kernreactor maken de kans op een kernongeval zo klein mogelijk. Als er toch iets gebeurt, wordt er alles aan gedaan om het vrijkomen van radioactieve stoffen te voorkomen of te beperken. Toch kan er altijd iets misgaan. Een incident met gevolgen voor de omgeving is nooit helemaal uit te sluiten.

Stralingsincident

In het dagelijks leven wordt iedereen blootgesteld aan radioactieve stoffen en straling. Ze zijn overal. Zowel vanuit de ruimte als via natuurlijke bronnen op aarde worden we constant een beetje bestraald. Deze lage dosis radioactieve straling is onvermijdelijk. Het risico voor de gezondheid is klein omdat de dosis van straling laag is. Je kan hierover meer informatie vinden op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Of bekijk dit filmpje van de TU over straling.

In onze regio Haaglanden bevindt zich een onderzoeksreactor in het Reactor Instituut Delft (RID). Deze heeft een kleine kern die zich bevindt in een bassin dat de kern zelf voldoende koelt. In vergelijking met andere reactoren in het buitenland is deze onderzoeksreactor veel kleiner. Hierdoor zijn er weinig gevolgen voor onze gezondheid.
In de provincie Zeeland staat een kernreactor in Borssele met één reactor.

Radioactieve stoffen zenden straling uit. Een grote hoeveelheid straling kan schadelijk zijn. Voor het werken met radioactief materiaal zijn daarom strenge eisen in de Kernenergiewet vastgelegd. Ziekenhuizen waar gebruik wordt gemaakt van radioactief materiaal hebben relatief gezien eenzelfde risico-omvang als het Reactor Instituut Delft (RID). Voor de onderzoeksreactor in Delft is een rampbestrijdingsplan opgesteld. Dit, omdat een eventuele calamiteit een gecoördineerde inzet en een grote voorlichtingsbehoefte met zich mee brengt.

De kans op een nucleair incident waarbij radioactieve straling vrij kan komen bij die centrales is klein. Nucleaire installaties zijn zeer veilig en voldoen aan steeds strengere internationale eisen. De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) ziet hier in Nederland op toe.

Als radioactieve stoffen dreigen vrij te komen, kan dat gevolgen hebben voor inwoners. Vanaf een bepaalde dosis kunnen deze stoffen schadelijk zijn voor de gezondheid. Om die reden hebben Veiligheidsregio’s, gemeenten, de Provincie en de Rijksoverheid zich voorbereid op een stralingsincident. Er zijn rampbestrijdingsplannen en protocollen vastgesteld om ervoor te zorgen dat er bij een incident waarbij straling vrijkomt en het vrijkomen van radioactieve stoffen juist wordt gehandeld. De plannen worden regelmatig beoefend en bijgewerkt.

Meer informatie

Gerelateerde tips

""

Denk na over evacueren of schuilen

Het kan zijn dat je bij een noodsituatie onverwacht moet schuilen of zelfs evacueren. Weet jij wat je moet doen?

""

Afsluiten gas, water en stroom

Binnen of buiten je woning kunnen zich situaties voordoen waarin je gas, water en stroom moet uitschakelen.  

""

Zorg voor een noodpakket

Met een noodpakket ben je goed voorbereid op noodsituaties. Veel spullen heb je vast al in huis.

Vond je deze pagina nuttig?
Nee, open formulier om reactie achter te laten