Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
""

Start van het buitenzwemseizoen 2022

Op 1 mei start in heel Nederland het buitenzwemseizoen. Vandaag werd op Scheveningen de seizoensaftrap gegeven. Burgemeester Van Zanen hees samen met lifeguards van de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH) en de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade (HVRB) voor het eerst de geel-rode vlag dit seizoen.

Langs de 11 km lange Haagse kustlijn staan ruim twintig vlaggenmasten om strandgangers en watersporters met gele of rode vlaggen te waarschuwen voor een onveilige zee. De vlaggenmasten zijn onderdeel van een brede gezamenlijke aanpak tussen de gemeente Den Haag, de VRH en de HVRB. Ook moet een gezamenlijke communicatiecampagne bezoekers én inwoners van Den Haag (nog) meer bewust maken van de gevaren van de zee, waarbij ook andere partners zoals de watersportverenigingen aan de Haagse kust en de Nationale Raad Zwemveiligheid aansluiten. 

Burgemeester van Zanen: “De zee maakt onze stad zo’n fijne plek om te wonen en te bezoeken. Toch laten veel mensen zich nog verrassen door de kracht, kou en stromingen in zee. Afgelopen jaar hebben onze lifeguards ruim 100 keer hulp geboden op zee en 290 keer EHBO verleend op het strand. Ook zijn er 114 zoekgeraakte kinderen opgevangen. Ze doen dus ontzettend belangrijk werk. Strandveiligheid begint met het bewustzijn en de vaardigheden van mensen zelf. Dat bewustzijn vergroten we door het hijsen van deze waarschuwingsvlaggen, als dat nodig is.”

Communicatiecampagne

Den Haag is de enige stad aan zee met twee badplaatsen Scheveningen en Kijkduin. Jaarlijks recreëren bewoners en miljoenen bezoekers op het Haagse strand. Dit brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee als het gaat om veiligheid op het strand. De veiligheid van strandgasten begint al voordat ze een voet in het water hebben gezet. Strandveiligheid moet daarom een vast onderdeel van de Haagse gastvrijheid zijn voor zowel (nieuwe) inwoners als voor bezoekers van de stad. Als onderdeel van het programma toekomst Scheveningen badplaats (heeft de gemeente met de belangrijkste lokale, regionale en landelijke partners een communicatiesamenwerking opgezet voor Den Haag. In deze samenwerking ligt de focus op het informeren en bewust maken van strandbezoekers, zwemmers en watersporters over de risico’s van zwemmen in zee en het bieden van een handelingsperspectief: wat kunnen mensen zelf doen om gevaarlijke situaties te voorkomen, danwel zichzelf of een ander in veiligheid te stellen. Op de website www.haaglandenveilig.nl/strand vinden strandgangers tips over hoe ze een strandbezoek het beste kunnen voorbereiden en hun gedrag kunnen aanpassen, zodat ze op een veilige manier genieten van een dag strand.

Strandbewaking 2022

Het strandseizoen 2022 loopt (formeel) tot en met 30 september. Lifeguards houden dan vanuit twee hoofdposten (Scheveningen en Kijkduin) toezicht langs heel het Haagse strand. Dit jaar zijn er vanuit de VRH en de HVRB zo’n 160 lifeguards beschikbaar. Zij zorgen voor een risicogerichte bewaking van de stranden. Het aantal lifeguards per dag en de manier waarop de bewaking wordt georganiseerd, is afhankelijk van de weersomstandigheden, het verwachte aantal bezoekers en de gevaren van de zee. Buiten het strandseizoen en de openingstijden van de reddingsbrigadeposten is bij de brandweerkazerne Scheveningen het Surf Rescue Team (SRT) beschikbaar voor het uitvoeren van reddingen op zee, uiteraard in samenwerking met andere hulpdiensten zoals de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), Handhaving Scheveningen en de Politie. 
 

Vond je deze pagina nuttig?
Nee, open formulier om reactie achter te laten