Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
""

De beste plek voor een rookmelder

Je kunt zoveel rookmelders plaatsen als je zelf wilt. Het is zelfs mogelijk om in iedere ruimte een melder te hangen, maar zorg in ieder geval dat er rookmelders hangen op de vluchtroute naar buiten toe. Denk dan aan de hal en de overloop. Plaats de rookmelder tegen het plafond, minimaal 50 centimeter van een hoek of muur af en niet op de tocht of bij mechanische ventilatie in de buurt. Heb je een optische rookmelder? Plaats deze dan niet in de keuken en of in de badkamer. Deze melder kan al afgaan als je je eten laat aanbranden of als je douche flink heet hebt staan. 

Praktische tips als het gaat om rookmelders 

  1. Wij raden aan om meerdere rookmelders op te hangen in je huis, het liefst minimaal op iedere verdieping één rookmelder in de vluchtroute.
  2. Wist je dat melders aan elkaar kunt koppelen? Als één van de rookmelders in huis afgaat, gaan de andere melders ook af. Op die manier wordt je dus eerder gewaarschuwd als er brand is en zijn je overlevingskansen groter. 
  3. Heb je een optische rookmelder? Zorg dat dat je deze regelmatig stofvrij maakt. Dit type melder reageert namelijk op verstoringen en als er teveel stof in de melder zit, functioneert dit systeem minder goed; 
  4. Bij de gemiddelde rookmelder gaat de batterij één jaar mee. Als de batterij bijna leeg is, hoor je elke minuut een piepsignaal afgaan. Je kunt dit voor zijn, door ieder jaar je batterij te vervangen. Plak bijvoorbeeld aan de achterzijde een sticker op je rookmelder met de datum waarop de batterij voor het laatst is vervangen. 
Vond je deze pagina nuttig?
Nee, open formulier om reactie achter te laten