Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
""

Natuurbrand Icoon voor natuurbrand: boom met vlam Natuurbrand

In Haaglanden hebben we natuurgebieden met duinen, bos, en gras. De natuur is mooi, maar ook kwetsbaar. In het voorjaar en in de zomer neemt de kans op een natuurbrand toe. Natuurbranden kunnen onvoorspelbaar zijn, zich snel verspreiden en op verschillende plekken opduiken. Dat maakt een natuurbrand lastig te bestrijden. Behalve dat er mooie natuur verloren gaat, vormt een brand ook een bedreiging voor dieren in de natuur. Het grootste gevaar voor de mens is dat je door het vuur verrast wordt, ingesloten raakt en niet meer weg kan.

De meeste natuurbranden ontstaan omdat mensen onvoorzichtig zijn met vuurkorven, barbecues of het weggooien van een sigaret. Soms worden branden aangestoken. Maar ook door de natuur zelf kan brand ontstaan, bijvoorbeeld door een blikseminslag. Factoren die invloed hebben op het risico van een natuurbrand zijn:

  • Langdurige droogte.
  • Het soort begroeiing (heide, duindoorn, naaldbos).
  • Het aantal en type gebruikers (wandelaars, kampeerders).
  • De weersomstandigheden (droogte, wind).

Wat moet ik doen bij een natuurbrand?

In Haaglanden hebben we natuurgebieden met duinen, bos en gras. De natuur is mooi, maar ook kwetsbaar. Vooral tijdens droge periodes in het voorjaar en de zomer. Een natuurbrand kan zich snel uitbreiden, is grillig en moeilijk te bestrijden. Natuurbrand is te voorkomen, want die ontstaat meestal door menselijk gedrag.

  • Wacht hulp niet af. Vlucht zo snel en zo ver mogelijk weg van de brand. Veilige plekken zijn de openbare weg, een groot verhard terrein of de bebouwde kom.
  • Loop niet voor de brand uit of in de richting waarin de brand zich verspreid. Loop dwars op de brand. Daarmee verklein je de kans dat de brand je inhaalt.
  • Help andere mensen en kinderen naar een veilige plek.
  • Bel 112 en geef de locatie van de brand zo precies mogelijk door. Kijk in je omgeving of je herkenningspunten hebt, zoals een ANWB-paddenstoel, informatieborden, straatnamen of nummers op paaltjes en bankjes.
  • Volg de aanwijzingen van overheid en hulpverleners op. Volg het nieuws via deze website, of op Twitter
""

Meer informatie

Gerelateerde tips

""

Maak en oefen een vluchtplan

Bij brand heb je maar drie minuten om je huis uit te vluchten. Weet jij hoe je bij brand snel jouw huis kan verlaten?

""

Denk na over evacueren of schuilen

Het kan zijn dat je bij een noodsituatie onverwacht moet schuilen of zelfs evacueren. Weet jij wat je moet doen?

Vond je deze pagina nuttig?
Nee, open formulier om reactie achter te laten