Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
""

Houd je aan de coronamaatregelen, zodat patiënten zorg kunnen blijven krijgen

De afgelopen week bleef het aantal besmettingen met het coronavirus stijgen. Dit gebeurde landelijk maar zeker ook in de Veiligheidsregio Haaglanden. In totaal telde onze regio in de afgelopen week (week 43) 5.129 patiënten met een coronabesmetting. Dit is een toename van 25% vergeleken met de week ervoor. Hiervan zijn 63 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Als je bedenkt dat dit aantal patiënten extra in het ziekenhuis ligt vanwege een coronabesmetting, dan is het duidelijk dat er minder ruimte is voor andere patiënten. We willen daarom dat het aantal besmettingen afneemt, zodat minder mensen ernstig ziek worden.  

Meer besmettingen is grotere kans op meer ziekenhuisopnames

Meer besmettingen betekent grotere kans op meer ernstig zieke corona-patiënten. Mensen met milde coronaklachten, hebben vaak geen extra behandeling nodig. Maar mensen die zwaardere klachten krijgen moeten naar het ziekenhuis, vooral om daar beademd te worden. Niet alleen op de intensive care zoals dit voorjaar, maar met name op de verpleegafdelingen. Die lopen nu vol. En dat is een probleem. 

Waarom corona-patiënten in het ziekenhuis worden opgenomen en andere patiënten nu niet

In Nederland is het zo geregeld dat iedereen die direct een ziekenhuisbehandeling nodig heeft, dit moet kunnen krijgen. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen met een hartinfarct, ingrepen gerelateerd aan kanker en ademhalingsproblemen ten gevolge van corona. Dit gaat ten koste van mensen die geplande zorg krijgen, zoals bijvoorbeeld een heupoperatie of een herstelbehandeling van kanker. Per situatie bekijkt het ziekenhuis welke patiënt er het ergste aan toe is en wordt geholpen.  

Corona-patiënten liggen op aparte afdelingen vanwege besmettingsgevaar

Als duidelijk is dat de ziekenhuispatiënt besmet is, dan plaatst het ziekenhuis de patiënt op een corona-afdeling. Het is alleen lang niet van elke patiënt duidelijk of hij het coronavirus heeft. Dus moet de patiënt apart worden opgevangen en getest. Want stel, hij heeft geen corona, dan moet hij op een andere afdeling worden geplaatst dan wanneer hij wel corona heeft. Ook moeten er twee bedden beschikbaar blijven: een coronabed en een niet-coronabed. Daar komt bij dat door de toename van het aantal corona-patiënten niet altijd overal meteen plek is. Het is dus soms lastig om ze te plaatsen. Een ziekenhuis moet altijd bedden beschikbaar houden voor patiënten die acute behandelingen nodig hebben. Als een ziekenhuis vol is dan worden patiënten verplaatst naar een ander ziekenhuis. Dit kan in de buurt zijn maar ook in Groningen of Maastricht en dat is voor niemand prettig. 

Minder corona-patiënten geeft meer ruimte in het ziekenhuis voor planbare zorg

Veel COVID-patiënten hebben meteen zorg nodig en worden daarom opgenomen in het ziekenhuis om daar bijvoorbeeld beademd te worden. Deze zorg gebeurt in isolatie en vaak zijn daar wel twee verpleegkundigen bij nodig. Een corona-patiënt kost dus ook extra personeel. Zolang de aantallen corona-patiënten toenemen, blijft de druk op de ziekenhuizen enorm hoog. Vorig weekend gaven de ziekenhuizen al aan dat 60% van de electieve (planbare) zorg plaats moet maken voor corona-patiënten. Dat zijn de operaties waarbij mensen een nieuwe knie krijgen of behandeld worden voor een poliep in de darmen. Geen spoedoperaties, wel nodig. Hoe minder corona-patiënten er zijn, des te sneller ziekenhuizen weer ruimte krijgen voor deze planbare zorg. En daar zijn we allemaal bij gebaat.  

Daarom moeten de besmettingscijfers omlaag, en daarom vragen we iedereen zich aan de coronamaatregelen te houden.  

Meer cijfers vind je op het dashboard van de rijksoverheid en het dashboard van GGD Haaglanden Ook lees je meer in het persbericht van de Veiligheidsregio Haaglanden van deze week. 

 

Vond je deze pagina nuttig?
Nee, open formulier om reactie achter te laten