Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
""

Het coronavaccin komt eraan: wat betekent dat?

De media staan er vol mee: we gaan beginnen met vaccineren. We hopen dat dit vanaf begin 2021 kan. Wat betekent dit in de praktijk? Hoe wordt het vaccineren straks uitgevoerd? En wie is er wanneer aan de beurt? Maar, eerst weer even de regionale weekcijfers (week 48)

  • Aantal positief geteste mensen: 2.150 (de week ervoor waren dat er 2.316) 

  • Aantal nieuwe ziekenhuisopnames: 50 (de week ervoor waren dat er 79) 

Het aantal positief geteste mensen daalt zo licht dat het weinig effect heeft op het totaal aantal besmette mensen. Het stagneert dus eigenlijk. We moeten ons dus nog steeds aan de maatregelen blijven houden. 

Wat betekent het nieuws over vaccineren in de praktijk?

Het vaccin wordt momenteel heel goed onderzocht. Er wordt gekeken of het veilig is en voor wie het vaccin het best geschikt is: voor 60+ers of juist voor jonge mensen. In ieder geval weten we dat er voorlopig nog niet genoeg vaccins zijn voor alle mensen in ons land, en dat er keuzes gemaakt moeten worden wie wanneer gevaccineerd kan worden.  

We weten daarom nog niet of de vaccinatie al direct vanaf januari kan plaatsvinden. En we weten ook nog niet wie er dan als eerste gevaccineerd gaan worden. Ondanks de positieve berichten over het vaccin. Meer informatie vind je op rijksoverheid.nl . 

Wie is er aan de beurt om gevaccineerd te worden?

Dit is afhankelijk van veel factoren. De Gezondheidsraad heeft drie scenario’s gepresenteerd:  

  • Bij hoge besmettingscijfers: vaccineren van ouderen, kwetsbaren en hun verzorgers. Het doel is het verminderen van ernstige ziekte en sterfte. 

  • Bij lage besmettingscijfers: vaccineren van mensen tussen de 20 en 30 jaar. Het doel is te voorkomen dat het aantal besmettingen toeneemt. 

  • Voorkomen dat de samenleving vastloopt: vaccineren van mensen in vitale beroepen.  

Deze keuze wordt uiteindelijk gemaakt door de ministers. 

Hoe gaat dit vaccinatieproces?

Het RIVM bereidt het vaccinatieprogramma voor: hoe kunnen we op een veilige manier zo snel mogelijk mensen een vaccinatie geven. We zullen eerst de vaccins moeten hebben zodat blijkt voor wie het vaccin het beste werkt: voor ouderen of juist voor jongeren. Daarna besluit het kabinet wie het eerst aan de beurt is.  Ziekenhuizen, huisartsen en verpleeg- en verzorgingshuizen bereiden zich dan voor op het gekozen scenario. En daarna zal de rest van de mensen worden gevaccineerd. De GGD-en bereiden zich voor om grootschalige vaccinaties te kunnen uitvoeren. Maar zo ver is het nog niet.  

Veel informatie

Er is heel veel informatie beschikbaar, maar die is niet voor iedereen toegankelijk. Soms is het erg ingewikkeld of is het lastig te vinden. Dat maakt het soms lastig om een duidelijk beeld te krijgen. We zullen ons best doen om hier zo goed mogelijk de informatie te delen. Op rijksoverheid.nl vind je vragen en antwoorden over vaccineren. 

Op dit moment kunnen we dus nog niet precies zeggen hoe het vaccinatieproces vorm gaat krijgen en wanneer het gaat starten, maar daar wordt hard aan gewerkt.   

Vond je deze pagina nuttig?
Nee, open formulier om reactie achter te laten