Overslaan en naar de inhoud gaan
Verpleegkundige geeft een vaccinatie

De eerste vaccins zijn gegeven. En nu?

Op woensdag 6 januari werd in Veghel het eerste coronavaccin gegeven. Ook in de Haaglandse ziekenhuizen is gestart met het vaccineren van medisch en zorgpersoneel die direct met coronapatiënten in contact zijn. Vanaf maandag 11 januari start GGD Haaglanden in onze regio met vaccineren van de zorgmedewerkers. Dat is goed nieuws. Een mooi begin. Alleen, we zijn er helaas nog niet. Wat weten we over de vaccinatieaanpak en wat kun je verwachten? 

Eerst nog even de regionale cijfers (week 53):  

  • Aantal nieuw positief geteste mensen: 2.917 (in week 52 waren dat er 4.048)  

  • Aantal nieuwe ziekenhuisopnames: 58 (in week 52 waren dat er 66)    

Het aantal positief geteste mensen van afgelopen week is lager dan de week ervoor. Ook het aantal mensen dat zich heeft laten testen is lager. Maar, het percentage positief geteste mensen blijft wel gelijk. Dus het aantal besmettingen blijft in verhouding gelijk. En is daarmee te hoog. 

Flowchart vaccinatiestrategie

Het vaccin is er, wanneer kan ík worden ingeënt?

Dat het eerste coronavaccin er is, is goed nieuws. Dat betekent dat vanaf nu groepen mensen kunnen worden ingeënt. Het ministerie van VWS heeft hier een planning voor gemaakt, te beginnen met zorgmedewerkers in verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning. Ook ziekenhuispersoneel dat met COVID-19 patienten werkt wordt nu gevaccineerd. Deze planning kan wijzigen. Dit hangt af van de werking bij bepaalde leeftijdsgroepen en beschikbaarheid van de verschillende vaccins. De huidige planning zie je in de afbeelding hiernaast. Je kunt de planning ook downloaden op de site coronavaccinatie.nl.

Hierin staat ook wie wanneer gevaccineerd kan worden. Afhankelijk van het beschikbaar gekomen vaccin, kan dit wijzigen.  

Waar word ik straks gevaccineerd ?

Op dit moment is voor de regio Haaglanden het terrein van het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag een speciale vaccinatielocatie ingericht waar zorgpersoneel het vaccin krijgt. Aangezien het Pfizer/BioNTech vaccin op –70 graden Celsius bewaard moet blijven en niet alle organisaties een vriezer hebben die deze temperatuur bereikt, is dit de handigste aanpak. Zo kunnen grote groepen mensen zo snel mogelijk na elkaar op een veilige manier gevaccineerd worden en blijft het vaccin goed bewaard. Ziekenhuispersoneel wordt in het eigen ziekenhuis gevaccineerd.  

Zodra bekend is welk vaccin voor wie beschikbaar is, gaat de GGD Haaglanden in overleg met de gemeenten in de regio kijken waar eventueel andere vaccinatielocaties voor de overige groepen kunnen worden ingericht. Op dit moment is dat nog niet duidelijk.   

Moet ik me na vaccinatie nog aan de coronamaatregelen houden?

Ja. Op dit moment weten we nog niet of je anderen kunt besmetten als je bent gevaccineerd.  Komende tijd wordt dat verder onderzocht. Het vaccin beschermt je tegen het coronavirus. Als je na de vaccinatie toch corona krijgt, word je minder ernstig ziek. Meer uitleg hierover staat op de site van de rijksoverheid

Vragen?

Heb je vragen over de coronavaccinatie? De meest actuele informatie vind je op de site van de rijksoverheid en het RIVM. Heb je vragen over vaccineren in de regio Haaglanden, kijk dan op de site van GGD Haaglanden.  

Vond je deze pagina nuttig?