Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
""

Alles is nu anders op de Spoedeisende Hulp

Hanneke werkt als verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het HagaZiekenhuis. Ook is ze daar één van de coördinerend verpleegkundigen. Op de SEH geeft Hanneke, samen met haar collega’s, zorg aan de acuut traumatische en acuut zieke patiënten. 

In maart veranderde alles

In maart 2020 veranderde alles aan het werk van Hanneke. “Op de SEH hebben we normaal gesproken gemiddeld 120 patiënten per dag. Soms meer, soms minder. In maart hadden we er minder, maar elke patiënt die bij ons binnenkwam had een verdenking van een COVID-besmetting. Dit konden we pas bevestigen na een test,” legt Hanneke uit. “De reguliere zorg lag in die eerste golf stil. De collega’s die op die afdelingen werken, hielpen allemaal mee bij de COVID-zorg.”

De tweede golf

Tijdens de tweede golf gaat het weer heel anders dan in de eerste golf. “We hebben nu meer kennis van en ervaring met COVID-19 en mensen die binnenkomen zijn vaker al bewezen besmet met COVID-19. Ze lijken minder ziek maar zijn nog steeds echt wel ziek,” vertelt Hanneke. “De reguliere zorg gaat zoveel mogelijk door dus de extra capaciteit van de andere afdelingen hebben we nu niet. We moeten echt de balans vinden tussen reguliere en COVID-zorg. Het is passen en meten om zo veel mogelijk mensen te helpen. De besmettingen zijn nog iedere dag hoog dus de druk op onze zorg is nog steeds groot. COVID-patiënten moeten in isolatie worden geholpen. Dat kost organisatorisch meer tijd. Ze zijn zuurstofbehoeftig en de benauwdheid kan snel verergeren. Daarom is opname in het ziekenhuis noodzakelijk.”

“Op de Spoedeisende Hulp houden we de COVID-patiënten gescheiden van de patiënten die reguliere zorg nodig hebben. Als een COVID-patiënt verplaatst wordt naar een andere afdeling wordt de kamer eerst volgens protocol schoongemaakt. Dat kost extra tijd,  en vertraagt de doorstroom van andere patiënten,” legt Hanneke uit. “De patiënten die reguliere zorg nodig hebben moeten soms langer wachten, omdat we de bewezen COVID-patiënten niet tussen de andere patiënten kunnen laten wachten. Via de huisartsenpost komen ook COVID-patiënten naar de SEH. Deze patiënten halen we daar op.”

Hanneke draagt haar beschermende kleding tijdens haar werk op de SEH

Eén bezoeker per dag, ook bij reguliere zorg

De gevolgen van de druk op de ziekenhuizen zie je niet alleen in het aantal patiënten dat kan worden opgenomen maar ook in het bezoek dat patiënten kunnen ontvangen. “Het bezoek voor alle patiënten in het ziekenhuis is nu beperkt. Dat is soms hartverscheurend. Iedere patiënt mag per dag maar één bezoeker ontvangen en die bezoeker mag geen klachten hebben. Dit geldt niet alleen voor de COVID-patiënten, maar voor alle patiënten. Dat is vervelend, maar het kan nu even niet anders. En zolang het aantal besmettingen zo blijft oplopen, blijft dit voorlopig ook zo.”

Extra pittig

Het aantal besmettingen blijft nog te hoog. Hanneke merkt dat elke dag in haar werk. “Het is soms frustrerend. Ik ben ook wel eens boos over de hoge getallen en de onvrede bij mensen. Als iedereen zich gewoon aan de regels houdt dan brengen we die getallen naar beneden en is er weer meer ruimte voor de reguliere zorg. Ik kan prima relativeren maar af en toe zitten collega’s er flink doorheen.” Dat komt niet alleen door de toelopende besmettingen maar ook door alles wat eromheen anders is aan het werken op de SEH. “Het werk is nu extra pittig omdat we ons steeds moeten omkleden en de hele dag mondkapjes dragen. Ook hebben we af en toe een collega die positief getest is. Dat betekent dat de planning aangepast moet worden en we gevraagd worden of we extra willen werken. De rek is er dan soms even uit. We worden wel geholpen daarin. Ik praat erover met collega’s en er is ook mentale ondersteuning. Dat wil zeggen opvang na traumatische gebeurtenissen of ondersteuning tijdens een zware periode. Daar kun je heel laagdrempelig je verhaal kwijt. En ons unithoofd houdt goed in de gaten hoe het met iedereen gaat.”

Houd je aan de maatregelen

“Zoals we nu moeten werken in het ziekenhuis is het niet heel lang vol te houden. De reguliere zorg komt in het gedrang. Elke dag lopen de achterstanden meer op. We willen niet dat de reguliere zorg nog verder moet worden afgeschaald.” Hanneke wil iedereen daarom op het hart drukken om de basisregels van het RIVM te volgen. “Het is belangrijk dat de besmettingen weer omlaag gaan. We willen met Kerst het liefst weer gezellig met de familie kunnen vieren. Dus houd afstand, was je handen, blijf thuis met klachten en laat je testen. Ik verwacht dat COVID voorlopig nog wel onder ons blijft. Maar als de besmettingen terug kunnen worden gebracht, kunnen we het beter aan.”

11 november 2020

Vond je deze pagina nuttig?
Nee, open formulier om reactie achter te laten